Sora pri Medvodah - Na letošnjem 12. državnem tekmovanju za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso je največ glasov strokovnih in ljubiteljskih ocenjevalcev prejela kranjska klobasa Mesarije Arvaj, drugo najboljšo kranjsko klobaso delajo v Mesarstvu Oblak, tretje pa v mariborski TMI Košaki.
Šest stalnih članov strokovne komisije je tokrat ocenilo 15 vzorcev kranjskih klobas. Glede na število prejetih točk strokovne komisije je prvo mesto dosegla kranjska klobasa Mesarstva Oblak, drugo kranjska klobasa Mesarije Arvaj in tretje podjetja Kodila. Več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev pa je največ glasov dodelilo kranjski klobasi Mesa Kamnik, na drugo mesto se je uvrstila kranjska klobasa Mesarije Arvaj in na tretje mesto Kmetije Hribar, ki je letos prvič poslala svoj izdelek na ocenjevanje.
Arvajeva kranjska klobasa je tako v skupnem seštevku postala zmagovalna. Prvo mesto so ji ocenjevalci prisodili tudi na lanskem tekmovanju.
Kot je povedala Marlena Skvarča, predsednica strokovne ocenjevalne komisije, so bile vse kranjske klobase na letošnjem ocenjevanju (sodelovalo je 15 certificiranih proizvajalcev iz GIZ kranjska klobasa) zelo izenačene kakovosti, temu ustrezne so bile tudi majhne razlike pri ocenah. Najnižja ocena je bila 18,17, najvišja pa 18,83, kar potrjuje naraščajočo kakovost.
»Razlikovale so se morda le po začinjenosti in harmoniji okusa in vonja, ampak rezultati so bili na koncu zelo spodbudni. Za nasprotje smo se pogovorili tudi o hrvaških klobasah, ki sicer nosijo naziv kranjska klobasa. Mislim pa, da če bi mi začeli pri njih s strokovnim ocenjevanjem, bi že na prvi točki lahko obstali na ničli, saj ne ustrezajo po ustaljenem protokolu pravilom, ki so pogoj za kranjsko klobaso. V nadaljevanju pri teh klobasah sledijo še različni dodatki, če samo pogledamo po zapisanem na embalaži, vidimo, da je tega mnogo preveč. To se potrjuje s slabim pookusom, ki se dolgo ohrani.« Tudi zato je poudarila, da »bodimo veseli, da so naše kranjske klobase vsako leto boljše in letošnje nas spodbujajo, da bomo še naprej radi posegali po njih«.
Med posebnostmi letošnjega dogodka so bili sistemi meritev posebnih značilnosti kranjskih klobas, ki jih je predstavilo podjetje Lotrič meroslovje ter degustacija hrvaških »kranjskih kobasic« in avstrijskih kranjskih kloba s sirom.