Najprestižnejši slatinski hotel na kolenih

Sodišče o predlogu za stečaj Aleksandra najverjetneje danes. Težava šestmilijonsko posojilo.

Objavljeno
06. december 2015 20.31
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Rogaška Slatina – Celjsko okrožno sodišče bo najverjetneje danes odločilo o predlogu za stečaj družbe Hotel Aleksander. Predlog je vložila uprava z direktorjem Jožefom Pipenbaherjem na čelu, neuradno pa naj bi stečaj predlagala tudi Heta, slaba banka Hypo Alpe-Adria-Bank, ki je večinska lastnica posojila družbe.

Hotel Aleksander Marjana Pipenbaherja, direktor je njegov brat Jožef, je najprestižnejši hotel v Rogaški Slatini. Petim zvezdicam so letos dodali še polovičko, naziv superior. S takšnim nazivom se v državi ponašata le dva hotela, poleg slatinskega še portoroški Kempinski Palace. Očitno pa niti pet zvezdic in pol ni pomagalo pri odplačilu šest milijonov evrov vrednega posojila, ki so ga v Aleksandru vračali Heti. Hotel Aleksander je tako lani konec leta dosegal 1,1 milijona evrov prihodkov iz prodaje, ob tem pa pridelal 7,4 milijona evrov izgube, od tega 643.000 evrov čiste. Prenesena čista izguba je znašala 6,8 milijona evrov.

V Aleksandru so se za obstoj hotela, ki so ga popolnoma obnovljenega odprli pred šestimi leti, zelo borili. Tudi s prodajo hotela ruskemu kupcu, šlo naj bi za družbo SLKI, ki je januarja letos kupila slatinske hotele Grand hotel Rogaška, Hotel Strossmayer in Hotel Styria. Hotele je januarja prodajala Heta, prej so bili v lasti Jožefa Pipenbaherja. Da bi se Hotel Aleksander izognil stečaju, bi ga morala Pipenbaherja prodati do prejšnjega ponedeljka, vendar dogovor o prodaji ni bil izpeljan.

Kriva rusko-ukrajinska kriza

Večino hotelov v Rogaški Slatini, ki je že kar nekaj časa raj za večinoma ruske goste, je rusko-ukrajinska kriza zelo prizadela. Med njimi tudi Hotel Aleksander, kjer je bilo mesto rezervirano za najbolj petične goste in tiste z najdebelejšimi denarnicami. Hotel je bil že od svoje postavitve pred 110 leti namenjen pomembnežem, med aristokracijo je bil njihov najpomembnejši gost takratni prestolonaslednik Aleksander Karađorđević, nobelovec Ivo Andrić, kipar Ivan Meštrović. Hotel je prenehal delovati leta 1995, ob obnovi leta 2009 je dobil pet zvezdic, zaradi svoje arhitekture je razglašen za kulturni spomenik.

Za hotel, v katerem je 21 suit in sob v velikosti od 26 do 109 kvadratnih metrov ter za luksuzen apartma na strehi in 230 kvadratnih metrov veliko zasebno teraso, skrbi okoli 25 zaposlenih. Ti so upali na prodajo, ki bi najverjetneje omogočila ohranitev vseh delovnih mest. Kaj stečaj pomeni za zaposlene, bo znano v prihodnjih dneh oziroma po odločitvi sodišča, odvisno pa bo tudi od stečajnega upravitelja, ki sodišču lahko predlaga, da bi hotel deloval tudi med stečajnim postopkom.