Najuglednejši davčni strokovnjak je Ivan Simič

»Kombinacija srca in pameti je ključ do ugleda v družbi«

Objavljeno
21. november 2012 22.51
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Najuglednejši davčni strokovnjak za leto 2012 je Ivan Simič, enak naziv je med finančnimi strokovnjaki pripadel Jožku Peterlinu, med pravnimi strokovnjaki pa Miru Cerarju. Tako so že drugo leto zapored odločili uporabniki portala Tax-Fin-Lex.

Priznanja so včeraj podelili sedmič. Med davčnimi strokovnjaki je bil do zdaj vedno izbran Ivan Simič. Direktorica družbe Tax-Lex-Fin Zlata Tavčar ga je tako ocenila kot davčno avtoriteto, sam pa je dejal, da je za to »treba trdo delati in si upati več«. Jožko Peterlin je poudaril, da so za ugled potrebni poznavanje stroke, prava mera neposrednosti, ravnanje v skladu z etiko in družbena aktivnost. Miro Cerar je v ospredje postavil »kombinacijo srca in pameti«. Ocenil je, da je naša družba spolitizirana na vseh področjih, postali smo nekritični do tistih, ki so »naši« in netolerantni do »njihovih«.

Simič je stanje davčnega sistema v Sloveniji komentiral z »vse je zavoženo«. »Če denarja ni, je treba pogledati, kje ga lahko najhitreje dobimo. To je zvišanje DDV.« Z davčnimi ukrepi bi bilo treba privabiti tuja podjetja, s tem bi se ustvarila tudi nova delovna mesta in se povečala trošenja. A v to smer ne znamo razmišljati,« je še dejal Simič. Peterlin ugotavlja, da mala in srednje velika podjetja premalo pozornosti namenjajo načrtovanju denarnih tokov. Preveč se zanašajo na banke. Ocenjuje, da slaba banka ni dobra rešitev, pojavilo bi se veliko vprašanj, na primer po kakšni vrednosti bi se preneslo premoženje z ene pravne osebe na drugo. Reševati moramo podjetja, ki imajo na trgu konkurenčno prednost. »V gospodarstvu manjka zdrave pameti, treznih odločitev, kaj se izplača in kaj ne,« pravi Peterlin.

Miro Cerar je ocenil, da naša družba ni zrela in zato tudi ne more funkcionirati. Pravna država je eden od dejavnikov, ki mora dozoreti, in s tem pride tudi pravičnost. Kako ljudi motivirati, da bodo prispevali k podjetju, državi, skupnosti, če so prepričani, da družba ni pravična? Primer Balkanski bojevnik je povzročil še dodatno nezaupanje v pravo. Podobno je v drugih sferah. Tudi on je poudaril, da ključni problem ni zakonodaja, ampak človeški dejavnik. »Vse bi bilo bolje, če bi tisti, ki zakonodajo izvajajo, imeli več znanja in zdrave pameti,« je dejal. Dodal je, da ne znajo »vklopiti zdravorazumske presoje«, s čimer se je strinjal tudi Simič.