Božiček najbolj radodaren v Krki, Leku in Pipistrelu

Namesto božičnice se podjetja vse bolj odločajo za nagrajevanje svojih zaposlenih za uspešnost.

Objavljeno
14. december 2015 16.38
Posodobljeno
15. december 2015 07.00
reu evri
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana − Najvišjo božičnico bodo tudi letos izplačali najuspešnejši slovenski izvozniki. Kot že nekaj let zapored bodo največ dobili zaposleni v farmacevtski industriji ter v Boscarolovem Pipistrelu, kaže krajša anketa, ki smo jo naredili med podjetji. Božičnica, kot smo jo poznali v starih časih, se počasi poslavlja, namesto nje se v vse več podjetjih ob koncu leta odločajo za nagrajevanje svojih zaposlenih za uspešnost.

V državnih podjetjih bodo božičnice ponekod delili, drugje ne. Tudi letos se jih, denimo, ne bodo veselili v podržavljenih NLB, NKBM in v Abanki, saj zato, pravijo, ni pravne podlage. »Smo družba v državni lasti, zato skladno z zakonodajo božičnice ali 13. plače za zdaj ne izplačujemo,« so pojasnili v Novi KBM. Iz Adrie Airways odgovora nismo dobili, v nekaterih podjetjih pa odločitve še niso sprejeli, denimo v Luki Koper in v HSE.

V SDH bodo božičnico preskočili

Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) pravijo, da do konca leta ne načrtujejo niti izplačila božičnice niti izplačila 13. plače, v Geoplinu pa, da so sledili priporočilom SDH in bodo vsem zaposlenim, razen poslovodstvu, izplačali božičnico v višini minimalne plače, enako na Elesu, to je 790,73 evra. »Do božičnice ni upravičen le direktor družbe,« pravijo na Elesu.

V banki UniCredit božičnice ali 13. plače v preteklosti niso izplačevali, so pa izplačevali nagrade za delovno uspešnost. V Kapitalski družbi bodo vsem zaposlenim, razen upravi, izplačali nagrado v višini 600 evrov bruto, božičnice pa, pravijo, ne bo.

Božičnico bodo preskočili tudi v Zavarovalnici Triglav, kjer pa so novembra zaposlenim izplačali nagrado iz naslova poslovne uspešnosti, tisti z višjo bruto plačo so prejeli 800 evrov, tisti z nižjo pa 1050 evrov bruto. V Telekomu bodo zaposlenim izplačali božičnico v višini 300 evrov bruto na zaposlenega, medtem ko je izplačilo dela za poslovno uspešnost vezano na preseganje postavljenih ciljev za letošnje leto. Na Petrolu bo božičnica v enaki višini kot lani, 746 evrov bruto, dobijo jo vsi, razen članov uprave, drugih oblik kolektivnega nagrajevanja v Petrolu ne bo.

Nagrajevanje spodbuja produktivnost

V Revozu pravijo, da božičnice ali 13. plače, kot smo jo poznali v starih časih, ne poznajo, imajo pa konec leta za zaposlene predvideno posebno nagrado, katere izplačilo in izračun sta opredeljena v dogovoru s socialnimi partnerji, sklenjenim za obdobje 2015-2016.

»Glede na letošnje doseganje ciljev, postavljenih na področju varnosti, kakovosti, stroškov in doseganja proizvodnih količin, nagrada za doseganje rezultatov v letu 2015 znaša 325 evrov bruto. Do nje so upravičeni vsi zaposleni, vključno z agencijskimi delavci,« pravijo v Revozu. V Gorenju bodo zaposleni v povprečju prejeli enak znesek kot lani, okrog 540 evrov bruto, vsi zaposleni bodo ob koncu leta prejeli tudi darilo – Gorenjev mešalnik za pripravo smoothiejev.

V Kolektorju zaposlenim ob prehodu leta izplačajo stimulacijo, ki je odvisna od doseganja postavljenih ciljev v posameznih hčerinskih družbah koncerna; v zadnjih letih se je višina stimulacije gibala od 30 do 120 odstotkov plače, izplačujejo pa jo v dveh delih, decembra in januarja. Za podoben sistem nagrajevanja so se, kot kaže, odločili tudi v podjetjih Akrapovič in Boxmark. Akrapovič bo svojim zaposlenim v prvih mesecih prihodnjega leta izplačal nagrado za uspešnost. »Ta nagrada je ob dobri oceni preteklega leta lahko višja od plače zaposlenega. Sistem nagrajevanja se je izkazal kot zelo dober, saj spodbuja produktivnost,« pravijo v podjetju.

Tudi v Boxmarku bodo božičnico preskočili, namesto tega bodo zaposlenim izplačali nagrado za delovno uspešnost. »V podjetju na ta način nagrajujemo tiste zaposlene, ki so sledili in upoštevali določila notranje politike podjetja.« Skupna masa za izplačilo »te prostovoljne nagrade podjetja« bo letos znašala 800.000 evrov in bo 15 odstotkov višja kot lani, pri čemer so podobno kot tudi druga podjetja razočarani, da levji delež nagrade pripade tistemu, ki za to vse doslej ni nič naredil − torej državi.

»Veseli bi bili, če bi država, ki je preko izplačila teh zneskov dodatno nagrajena ne da bi dejansko za to karkoli naredila, to priložnost prepoznala in stopila nasproti ljudem, ter namesto sebi izplačilo namenila delavcem,« pravijo v podjetju. Nagrado za uspešnost bodo dobili tudi delavci prek kadrovskih agencij.

Krize za nekatere še ni konec

Če je za nekatere državne družbe prepreka pri izplačilu zakonodaja, si jih v nekaterih podjetjih (še) ne morejo privoščiti. Tako bo, denimo, v Cimosu, ki je v fazi prestrukturiranja, v trebanjskem Trimu, kjer božičnice lani niso izplačali, pa letos razmišljajo, da bi to vendarle storili, saj poslujejo precej bolje kot lani in bodo letošnje leto predvidoma končali z dobičkom. »Končni sklep v zvezi z božičnico v letošnjem letu še ni sprejet,« pravijo v Trimu.

V kranjskem Iskraemecu bodo zaposlenim izplačali nagrado, v kakšni obliki in v kolikšnem znesku še ni odločeno, bo pa višina enaka za vse zaposlene. »Glede na to, da bomo letošnje leto zaključili s pozitivnim poslovnim rezultatom, se nam zdi pravilno, da svojim zaposlenim na ta način izkažemo hvaležnost za dobro opravljeno delo. Vsi zaposleni so namreč zaslužni za uspeh podjetja,« pravijo v Iskraemecu. V Merkurju pravijo, da tovrstnih informacij ne morejo razkrivati.

Na vrhu spet izvozniki in paradni konji

V največjem slovenskem izvozniku, novomeški Krki, bodo letos izplačali 1281,93 evra bruto božičnice (lani 1280,06 evra bruto), dobili jo bodo vsi zaposleni, tudi tisti prek kadrovskih agencij. Te bodo nagradili tudi v Leku. Božičnica bo 1300 evrov bruto, enaka bo za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika. V Siju odločitve glede božičnice še ni.

Ivo Boscarol, lastnik Pipistrela, pravi, da bodo božičnico prejeli vsi zaposleni, ne glede na to, ali so prišli v podjetje pred kratkim ali so že dolgo zaposleni. Znesek bo za vse enak, 1170 evrov na zaposlenega, o izplačilu 14. plače pa se bodo odločali, ko bodo znani rezultati poslovanja za leto 2015, ki sicer velja za najuspešnejše leto v zgodovini Pipistrela. Do 14. plače so vedno upravičeni prav vsi v podjetju, dodaja Boscarol.

V Postojnski jami bodo zaposleni prejeli 700 evrov bruto, kar je 40 odstotkov več kot lani, ko je božičnica znašala 500 evrov. Predsednik upravnega odbora Marjan Bagatelj pravi, da božičnico obravnavajo kot nagrado za kolektivno uspešnost. »Če podjetje posluje uspešno, ni razloga, da te uspešnosti ne bi delili s sodelavci. Pri nas velja načelo delaj in deli,« poudarja Batagelj.

Tudi on je ošvrknil državo, zaradi katere zaposleni dobijo manj v žep. »Dokler bo obremenitev stroškov dela z davki na tako visoki ravni, kot je trenutno, se nam zdi nepošteno, da bi z dodatnim nagrajevanjem (13. ali 14. plača) sodelavce dejansko kaznovali v obliki višje stopnje dohodnine, doplačil dohodnine, posredno pa tudi z nižjimi otroškimi dodatki in drugimi socialnimi transferi. Imam občutek, da zaradi nenormalno visoke obdavčitve dela najprej nagrajujemo državo, ne pa tiste, ki so se s svojim delom in rezultati trudili vse leto.«

V Postojnski jami se je višina božičnice od leta 2011 do danes več kot podvojila, »želimo pa si, da bi s cedularno obdavčitvijo, na primer 25 odstotkov dejansko dobil naš sodelavec večje neto izplačilo,« še pravi Bagatelj.

Letna nagrada za uspešnost

Na Simobilu božičnice, kot smo jo poznali v starih časih, ne izplačujejo, namesto tega bodo zaposleni aprila dobili letno nagrado za uspešnost, ki v povprečju znaša nekaj več kot še eno plačo. Se pa bodo božičnice, skupaj z voščilom uprave in priložnostnim darilom, v poslovno najbolj intenzivnem mesecu leta razveselili zaposleni v Mercatorju. Božičnica bo 80 evrov bruto v Mercatorjevih e-bonih (lani je znašala 70 evrov bruto na zaposlenega), izredne nagrade pa se bodo veselili le najbolj zaslužni. Takih je vsako leto od 15 do 20, poleg priznanja prejmejo še denarno nagrado.