Največji propadli slovenski velikani v času krize

Seznam podjetij v Sloveniji, ki so propadla v času svetovne finančne in gospodarske krize, je z vsakim letom daljši.

Objavljeno
09. oktober 2012 10.22
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana - Od septembra 2008, ko se je kriza simbolno začela s padcem ameriške investicijske banke Lehman Brothers, do danes se je morala posloviti tudi vrsta velikih podjetij z več 100 zaposlenimi, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Nekateri delavci se ob stečaju podjetja uspejo prezaposliti v kakšno drugo podjetje, nekateri se imajo možnost upokojiti, številni pa vsaj za določen čas ostanejo brez zaposlitve.

Na podlagi podatkov o številu novo prijavljenih brezposelnih oseb zaradi stečaja, ki jih je posredoval Zavod RS za zaposlovanje, objavljamo seznam podjetij, katerih stečaj je povzročil največje število novih prijav brezposelnih po izbruhu svetovne finančne krize.

Na prvem mestu je družbe Mura European Fashion Design. Po njenem stečaju se je na zavod za zaposlovanje prijavilo 944 delavcev. Sledita Prevent avtomobilski deli s 696 in SCT s 672 prijavljenimi brezposelnimi. Podrobnejši seznam je na voljo v obliki infografike na Kriznem ogledalu STA.

Navedeni podatki se nanašajo na posamične družbe in ne na celotne skupine. Zaradi tega je denimo na seznamu ločeno navedenih več družb Mure, ki so sicer vse sodile pod okrilje tega murskosoboškega velikana, še poroča STA

Da so razmere v gospodarstvu zelo zaostrene, kažejo tudi kumulativni podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) o številu začetih stečajnih postopkov in številu izbrisanih subjektov iz Poslovnega registra Slovenije zaradi končanih stečajnih postopkov.

V letu 2009 je bilo tako začetih 332 stečajev, izbrisov iz registra zaradi stečaja pa 269. Leto kasneje je bilo začetih že 510 stečajev, izbrisov iz registra zaradi stečaja pa je bilo 291. V letu 2011 so bile te številke še višje - začetih stečajev je bilo 675, izbrisov iz registra pa 398.

Podatki za prvih osem mesecev v letošnjem letu sicer kažejo na umiritev tega trenda. Od januarja do avgusta je bilo namreč začetih 427 stečajev, kar je nekoliko manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 466. Pač pa je bilo zato v prvih osmih mesecih letos že 319 izbrisov iz registra, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 261.

Levji delež tega števila tako kot tudi v prej navedenih letih predstavljajo gospodarske družbe in zadruge, sledijo samostojni podjetniki in posamezniki, je še razvidno iz podatkov na spletni strani Ajpesa, zaključuje STA.