Namesto parkomata uporabimo telefon

Nov način plačevanja parkirnine za 5830 parkirišč, dokazilo o plačilu le še v SMS-sporočilu.

Objavljeno
03. maj 2017 19.36
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Koper – Pred približno letom dni so na Ptuju prvi preizkusili aplikacijo za plačevanje parkirnin, zdaj je ta sistem na voljo že v več kot četrtini občin po državi. »Plačevanje z gotovino je tako zasidrano, da mnogi nove možnosti niti ne opazijo,« ugotavlja podjetnik Uroš Maklič, ki je idejni oče aplikacije mobilePark mP– Parkiraj & Plačaj s telefonom.

»Veliko sem na poti in pogosto imam težave pri plačilu parkirnine, saj pri sebi nimam dovolj kovancev,« je Maklič, sicer informatik, pojasnil, od kod najnovejša poslovna ideja. V njegovem podjetju se ukvarjajo z razvojem mobilnih aplikacij za pametne telefone, za to so morali »le« še združiti tehnologije, ki so jih prej razvijali vsako posebej.

Za plačilo parkirnine na območjih, kjer je storitev mobilePark mP mogoča – kar je posebej označeno –, potrebujemo telefon. »Uporabnik lahko pošlje SMS-sporočilo z oznako parkirnega področja, registrsko številko ter predvidenim trajanjem parkiranja in strošek se poravna prek njegovega mobilnega operaterja. Potrdilo o plačilu je SMS-sporočilo. To je brezpapirno parkiranje, ali je za neko vozilo parkirnina plačana, redar preveri v aplikaciji,« je opisal Maklič.

Imetniki pametnih telefonov pa lahko prenesejo aplikacijo mobile Park mP, ki omogoča še nekatere druge storitve. Plačilo prav tako poteka prek mobilnega operaterja, če to ni mogoče, je treba v mobilno denarnico v aplikaciji naložiti denar – za zdaj s paypalom, s čimer so po Makličevih besedah omogočili tudi preprosto uporabo za tujce.

Na Bledu, v Piranu, Sežani, Slovenj Gradcu ...

Zdaj s storitvijo pokrivajo 5830 parkirnih mest na 63 območjih plačljivih parkirišč v državi. Med drugim v Bohinju in Bledu, v Piranu, Portorožu, Strunjanu, Sežani, Slovenj Gradcu, Ptuju ter Grosuplju, kmalu pa tudi na Goriškem in Dolenjskem.

»Naša vizija je v letu dni povezati Slovenijo prek parkirišč,« je sogovornik predstavil načrt podjetja Zeleno mesto, na katerega je vezan ta produkt.

Občine, tudi velike, se zanj menda zelo zanimajo – tudi zato, ker je skladen s konceptom pametnih mest –, postopki za spremembo plačevanja parkiranja pa so nekoliko bolj dolgotrajni, ker morajo občine spremeniti akte.

»Tam, kjer stojijo parkomati, je kljub naši storitvi plačilo še mogoče opraviti tudi po starem, torej z gotovino. Računamo pa, da bodo parkomate počasi umikali in bo ostal samo naš sistem, ki je za občine tudi precej cenejši, saj odpade strošek postavitve in vzdrževanja parkomata,« je povedal Maklič.

Uroš Maklič je s sodelavci razvil aplikacijo, ki omogoča tudi podaljševanje parkirnine na daljavo.

Ugotavlja tudi, da je Slovence povprečno strah uporabe nove tehnologije. »Če nam neke novosti ne priporoči prijatelj, jo bomo težko začeli uporabljati. Ko poskusimo, nam postane všeč. V primeru te aplikacije tudi zato, ker omogoča, da parkiranje podaljšamo na daljavo, z odgovorom na sporočilo, ki ga dobimo deset minut pred potekom časa,« pravi.

Na tak brezpapirni način plačevanja se še navajajo tudi v podjetjih, kjer so zaposleni v računovodstvih do zdaj dostavljali parkirne listke kot potrdilo za povrnitev stroškov za službeno pot.

»Listek nadomešča fotografija telefonskega zaslona s SMS-sporočili ali aplikacija mobilePark. Iz tega so namreč razvidni vsi podatki, vključno z unikatno številko transakcije, s katero je mogoče plačilo preveriti,« je povedal sogovornik.

Iščejo poti na tuje

V krovnem podjetju 4EGI – 4EGenus International z desetimi zaposlenimi ima direktor Maklič velike načrte tudi v tujini. Med državami, v katerih so že vzpostavili stike, je omenil Italijo, Avstrijo in širšo regijo (BiH, Bolgarija, Romunija, Srbija ...) ter tudi Dubaj in Abu Dhabi.

S čim se v podjetju še ukvarjajo? »Za naročnike razvijamo aplikacije za pametne telefone – sodelujemo predvsem z bankami, zavarovalnicami in farmacevtsko industrijo. Podjetjem pa ponujamo tudi tehnične rešitve za pošiljanje SMS- in MMS-sporočil po vsem svetu kot tudi za pošiljanje množične e-pošte,« je povedal Maklič.