Kromberk – Edini ponudnik za premoženje nekdanje Mesne industrije Primorske (Mip) na lokaciji v Kromberku je Pivka perutninarstvo. Mesnopredelovalna družba ponuja 4,2 milijona evrov, medtem ko je bila začetna cena na zaprti dražbi 7,6 milijona evrov. Odločitev o prodaji bo znana prihodnji teden, ko se bo o ponudbi izrekel upniški odbor Mipa. Stečajni upravitelj Marko Zaman poziva, naj ponudbo sprejme.
Dva meseca je potekala spletna dražba, ki jo je vodila nizozemska družba Troostwijk Auctions. Pravzaprav dve dražbi, saj je hkrati zbirala ponudbe za celoten kompleks in opremo. Prednost ima zdaj ponudnik za celotno lokacijo. »Ni me presenetilo, da je ponudnik pravzaprav sosed, ki se je za Mipovo premoženje v preteklosti že zanimal, a ga očitno niso resno jemali. Sem pa zelo zadovoljen, da gre za slovensko podjetje,« je dejal Zaman.
O višini ponudbe, ki je precej nižja od izklicne cene oziroma ocenjene vrednosti, pa je dejal: »Cena je takšna, kot jo je pripravljen plačati ponudnik. Zavrnitev ponudbe ne pomeni, da bi v prihodnje lahko iztržili več ali našli nove ponudnike – kvečjemu nasprotno. Ponudba Pivke je zdaj pač najboljša ponudba. V tem primeru bi tudi milijon evrov ali še nekaj več pripadlo nekdanjim zaposlenim za poplačilo.«
S tem je stečajni upravitelj nakazal, da bi se nekdanji Mipovi delavci obrisali pod nosom, če upniški odbor, ki ga vodi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), zavrne ponudbo iz Pivke. V tem primeru bi kompleks prenesel na slabo banko, kar je v preteklosti že napovedal, in prodal opremo. Zanjo se je sicer v vrsto postavilo kar 93 potencialnih kupcev, od tega večinoma slovenskih, kar je Zamana presenetilo.
Uresničljiva ponudba
Mipov kompleks Pivko perutninarstvo zanima zaradi prostorske stiske na matični lokaciji, zato si prizadeva program mesnih izdelkov preseliti drugam, kjer bi za nameček delo dobilo približno 50 ljudi. »Prostori (Mipa, op. p) so bili grajeni namensko kot mesnopredelovalni obrat in za druge dejavnosti niso primerni. Za Pivko pa omogočajo širitev proizvodnje z obstoječimi in novimi izdelki ter krepitev tržne pozicije na obstoječih in novih trgih,« je povedal predsednik uprave Pivke perutninarstva Janez Rebec.
Če bi opremo prodali in odmontirali, pa bi kompleks izgubil svojo funkcionalnost, dodaja: »V tem primeru bi bila za nas ta zgodba nezanimiva.« Rebec se sklicuje na reference 140-letne tradicije in poudarja, da ima podjetje ustrezen strokovni kader, znanje in kompetence, uveljavljene blagovne znamke ter delovanje na 23 trgih: »Menimo, da je ponudba uresničljiva in pozitivna za Slovenijo. Upamo, da bodo odločevalci ob presoji naše ponudbe presegli pogled na kratkoročne cilje in se zavzemali za dolgoročno vzdržnost slovenske živilskopredelovalne panoge.« Zaman mu pritrjuje in pravi, da je čas, da se stečajni postopek, ki traja od leta 2009, vendarle konča. Predvideva, da bo ne glede na odločitev upniškega odbora stečajni postopek končan do junija.
V prvih sedmih letih stečaja je takratnemu upravitelji Miroslavu Benedejčiču uspelo prodati precej Mipovih nepremičnin in mesnic po Sloveniji in na Hrvaškem ter proizvodni obrat v Tolminu in blagovne znamke. Skupaj je iztržil približno 16 milijonov evrov. Mipova osrednja proizvodnja v Kromberku je ostala v stečajni masi kljub štirim resnim ponudbam, ki da so jo vedno preprečile banke upnice. Benedejčiča je naposled zamenjala slaba banka oziroma upniški odbor zaradi domnevne izgube zaupanja upnikov. Rebec: »Naša ponudba omogoča, da žalostna zgodba Mipa dobi srečen epilog. Ocenjujemo, da smo eno redkih podjetij v Sloveniji, ki lahko uspešno nadaljuje proizvodnjo, razvoj, prodajo in dolgoročno tudi potrebne naložbe na tej lokaciji.«