»Natezalnico« končala že Božič in Skubin

HSE in Steklarna Hrastnik: posojanje denarja krivo za spremembe v vrhu SH? Andrej Božič namigovanja zavrača.

 

Objavljeno
10. maj 2017 23.51
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Hrastnik − Petru Času, ki bo avgusta prevzel vodenje Steklarne Hrastnik (SH), in Matjažu Marovtu, novemu prvemu možu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), sta predhodnika Andrej Božič in Gorazd Skubin prihranila mučna pogajanja o 400.000 evrov dolga HSE steklarjem. Pogajanja sta namreč končala, nerešeno pa je že novo poglavje: ali je Božiča z vrha SH res odnesel posojeni znesek?

»Natezalnica«, ali je prvi energetski steber dolžan steklarjem vrniti denar, ki so ga ti iz naslova 2,2-milijonskih ekoloških odškodnin zasavskim kmetom založili za HSE, ali ne, je lani pred očmi javnosti trajala več mesecev, vse do sredine decembra, ko je iz Steklarne prišla vest, da so ogrožene celo nagrade steklarjem konec leta, če Gorazd Skubin ne popusti. Božič je bil pripravljen pravico iskati tudi na sodišču, Skubin pa je vztrajno ponavljal, da HSE steklarjem ni dolžan niti evra, saj da si tudi izposodil ni ničesar. Neuradni viri so omenjali, da bi bil HSE pripravljen vrniti največ dvesto tisočakov. HSE sicer ni bil stranka v postopku; ekološka odškodnina se je nanašala na trboveljsko hčer Termoelektrarno (Tet), ki pa je od decembra 2014 v likvidaciji.

Letos so se pogajanja preselila v »zaodrje«, od koder več mesecev ni bilo nobenih informacij. Izvedeli smo, da sta se SH in HSE marca dokončno pogodili. Izpogajani znesek je skrivnost, pogodba pa je dokument z najvišjo stopnjo zaupnosti. V SH so z zneskom zadovoljni, podrobnosti pa zaradi zavez, ki sta jih sprejeli stranki, ne razkrivajo. Pobudnik »varovalne« klavzule naj bi sicer bil HSE, posledice za tistega, ki bi jo kršil oziroma znesek razkril, pa hude: celo ustavitev plačila, če bi bila to za primer SH. Neuradno naj bi HSE založeni denar vračal obročno. Ali je to res, v HSE ne povedo, neimenovani vir pa namiguje, da si je Božič s tem, ko je HSE posodil 400 tisočakov, steklarjem pa povzročil začasni, skoraj polmilijonski minus, nakopal zamero lastnika SH Igorja Laha. Posledica so menda sedanje kadrovske menjave v vrhu SH, po katerih Božič 1. avgusta odhaja na še višjo funkcijo vodje strateškega razvoja Lahove Steklarne.

»Kar je dokaz polnega zaupanja lastnika,« je Božič dejal za Delo. Zavrnil je vse druge namige, češ da se je pred dogovori s HSE vedno uskladil z nadzornim svetom, ki mu je po zaključku »absurdnega procesa« tudi čestital za doseženo. O posledicah pa pravi: »Priprave so bile skrbno načrtovane in so potekale eno leto.« Izbiro namestnika je Lah, kot smo že poročali, zaupal Božiču in njegovi ženi Kseniji, ki sta se odločila za Petra Časa.

»Izplača se pogajati«

Po več mesecih molka je zdaj odgovoril tudi odvetnik kmetov Igor Karlovšek: »Prepričan sem, da se s to sodbo ni nič spremenilo. Stanje je še vedno alarmantno in novim tožnikom zaradi te sodbe ne bo skoraj nič lažje. Bo le opomin, da je mogoče doseči tudi solidarnost na pasivni strani, in sporočilo prihodnjim tožencem, da se izplača tudi pogajati, in ne le čakati na sodišču, kaj se bo zgodilo. Nespremenjeno je tudi dejstvo, da je naša zakonodaja pri varstvu okolja slaba,« je zapisal v zadnji številki Odvetnika.