Negotovosti v Vinagu ni videti konca

Tudi peta dražba premoženja mariborskega vinarja v stečaju je bila neuspešna.

Objavljeno
22. februar 2018 12.43
J. B.
J. B.

Simon Prelogar je še pred kakšnim mesecem z optimizmom čakal na današnjo dražbo premoženja mariborskega vinarja Vinag. »V času, ko Lukežič ni plačal kupnine, je stik vzpostavilo kar nekaj ljudi, ki so pokazali določen interes,« je ob zadnjem propadlem poskusu prodaje dejal za Delo. Danes je jasno, da interesenti tudi tokrat niso bili dovolj resni. Vplačila varščine pred dražbo ni izvedel nihče od potencialnih kupcev.

V tokratni že peti dražbi so bili tako kot v jeseni, zopet naprodaj nova vinska klet v Košakih, vinogradi v Košakih, Jarenini in Svečini, blagovna znamka Vinag in vinska klet v mestnem jedru Maribora, ki spada z 20.000 kvadratnimi metri podzemnih površin med največje stare arhivske vinske kleti v tem delu Evrope.

Prihodnost Vinaga ostaja tako negotova, čeprav je še pred nekaj meseci kazalo, da je na vidiku rešitev. Na četrti dražbi, ki je potekala v jeseni, je namreč ameriški poslovnež slovenskega rodu James Joseph Lukežič vplačal 180.000 evrov varščine, a nato do sredine januarja, kljub večkratnem podaljšanju roka, ni uspel poravnati slabih dveh milijonov. Najprej naj bi Lukežiču kredit odrekli pri Novi KBM, pri kateri naj bi si obetal kredit v višini celotnega zneska kupnine. Uspešnejši naj bi bil pri drugih virih, vendar mu bistveno več od milijona evrov ni uspelo zbrati.

Večer je pred dnevi poročal, da želi Lukežič od stečajnega upravitelja izterjati 180.000 evrov varščine. Za Večer je potrdil, da je vložil tožbo in predlagal izdajo začasne odredbe, s katero želi onemogočiti stečajnemu upravitelju razpolaganje s tem denarjem.