Nekdanji delavci Mure bodo ostali praznih rok

Prvi poplačili od prodaje Murinega premoženja za NKMB in SID banko. Poplačati bo mogoče največ polovico vseh terjatev.

Objavljeno
02. november 2011 17.12
Posodobljeno
03. november 2011 05.00
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota – Napoved, da bo z izkupičkom od prodaje Murinega stečajnega premoženja mogoče poplačati največ polovico vseh priznanih terjatev več kot dvesto upnikov, je po prodaji največje delujoče družbe Mura in partnerji že postala dejstvo.

Doslej je bilo prodanega, v glavnem po znižani likvidacijski ceni, več kot 60 odstotkov stečajnega premoženja v skupnem znesku 16,37 milijona evrov.

Po besedah stečajnega upravitelja Mure, d. d., Branka Đorđevića pri prodaji preostanka premoženja ne pričakuje čudežev. Cene nepremičnin padajo iz dneva v dan, zato pričakuje, da bo celotno premoženje Mure, d. d., v stečaju prodano za največ 27 milijonov evrov.

To pomeni, da bodo ob zelo ugodnem razpletu prodaje premoženja poplačani ločitveni upniki, med katerimi so v veliki večini banke. Vsi drugi upniki, s 1800 delavci vred, ki po sodni poti uveljavljajo terjatve v skupnem znesku 13,3 milijona evrov na račun neizplačanih plač, odpravnin in drugih finančnih nadomestil, bodo realno ostali praznih rok. Po dveh letih stečaja sta bila deloma poplačana le še dva ločitvena upnika: Novi Kreditni banki Maribor (NKMB), ki ima priznanih za 7.160.520,34 evra terjatev, je bilo iz posebne stečajne mase izplačanih 882.737 evrov, SID – Slovenski izvozni in razvojni banki pa 44.297 evrov od skupno 201.550 evrov priznanih terjatev.

»Zelo sem zadovoljen, da nam je v okviru stečajnega postopka uspelo ohraniti kar 1700 delovnih mest v štirih delujočih družbah. Družbe Mura in partnerji, Evropska hiša Mode (EHM), Mura Zagreb in Mura Energetika so dobile lastnike, ki vedo, kaj z njimi početi,« je povedal Branko Đorđević. Ponovil je tudi svojo napoved, izrečeno pred dvema letoma, da bo stečaj Mure, d. d., končan do aprila 2014, vendar le, če bodo pravnomočno končane vse tožbe, povezane z njim. Število teh se namreč iz dneva v dan povečuje. Nekdanji delavci se odločajo tudi za individualne tožbe za izplačilo odpravnin, ki jim niso bile priznane v stečajnem postopku za Muro, d. d., priznane pa so jim bile v stečajnih postopkih Murinih hčerinskih družb v stečaju, ki pa so brez omembe vrednega premoženja.

Jutri bo postal pravnomočen sklep sodišča o prenosu lastništva Mure in partnerji, Mure EHM, Mure Zagreb in drugega premoženja z Mure, d. d., v stečaju na ljubljansko Aha Skupino. Ta je 80 odstotkov od 9,654 milijona evrov kupnine za premoženje, ki ga je konec avgusta kupila na dražbi, že plačala, preostalih 20 odstotkov pa mora po pogodbi plačati do 15. decembra.