Neuradno dogovor z imetniki Savinih obveznic uspel

Upnice zahtevajo, naj breme sanacije prevzamejo tudi lastniki obveznic.

Objavljeno
09. oktober 2013 15.12
SLOVENIJA,KRANJ,08.10.2008. SAVA.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Uprava Save na osnovi zbranih povratnih informacij s strani imetnikov obveznic že lahko oceni, da bo predlagan pisni sklep – o znižanju obrestne mere s trenutnih 7,2-odstotka na tri odstotke – sprejet s potrebno večino imetnikov obveznic, kar bi v primeru uradne potrditve pomenilo, da je bila Sava pri izvajanju te zaveze uspešna.

Uradni izid glasovanja imetnikov obveznic SA02 danes še ni znan, saj bodo na izid vplivale tudi glasovnice, ki so jih imetniki obveznic oddali včeraj in bodo prejete s pošto tekom današnjega dneva. Javna objava končnih podatkov glasovanja imetnikov obveznic bo znana jutri.

Kot vse kaže, so imetniki Savinih obveznic pripravljeni prevzeti svoj del bremena pri sanaciji Save, kot to pričakujejo njene banke upnice. Sava ima do bank še za približno 300 milijonov evrov dolgov.

Banke upnice namreč zahtevajo, naj del bremen pri sanaciji Save prevzamejo tudi imetniki obveznic, tako da privolijo v enako obrestno mero, kot je bila dogovorjena z bankami pri reprogramu Savinih posojil. V praksi to pomeni, da bi lastniki obveznic privolili v nižji donos (oziroma na nižjo obrestno mero), za Savo pa letni prihranek v obliki 1,1 milijona evrov.