Neuradno: Soršak in Senica pod lupo policije

Kriminalisti NPU menda preiskujejo nekdanjega direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršaka in odvetnika Mira Senico.

Objavljeno
13. september 2013 12.30
jer/ Miro Senica, odvetnik - Sobotna
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Po neuradnih informacijah, ki jih je spletnemu portalu pozareport.si potrdilo več virov, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo nekdanjega direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršaka in odvetnika Mira Senico zaradi suma kaznivih dejanj pri postopku »Soršakovega urada« zoper Mercator, iz leta 2008 oziroma 2009.

Na generalni policijski upravi preiskave zaenkrat še niso komentirali.

Jani Soršak, sicer nekdanji odvetnik v pisarni Mira Senice, in njegov urad so Mercator preiskovali zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja, odločbo zoper Mercator pa izdali 29. junija 2009. Pravni boj Mercatorja zoper Soršakov urad je šel do vrhovnega sodišča, vmešala se je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, glavni akter pa je bil Miro Senica, znan tudi kot zasebni partner nekdanje predsednice LDS in takratne ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Po dosedanjih informacijah je Mercator za omenjeni pravni postopek porabil okoli 4,5 milijona evrov, samo odvetniška pisarna Mira Senice naj bi prejela 3 milijone evrov.

Primer je pozneje postopoma zamrl. Urad, ki se danes imenuje Agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence, je Mercator zgolj zavezal, da mora »odpraviti stanje, iz katerega izhaja verjetnost kršitev določb 9. Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 82. člena Pogodbe o ustanovitvi ES,« zaveze pa veljajo do prvega julija prihodnje leto.

Povezave med Soršakom, Matičičem in Djalilovo

Kriminalisti sumijo, da je šlo za dogovorjeno zadevo ali tako imenovano »ugrabitev države, state capture«, v »režiji« Janija Soršaka ter Mira Senice, in to naj bi bil predmet kriminalistične preiskave.

Jani Soršak pri izdaji sporne odločbe tako naj ne bi »ničesar prepustil naključju«. V senatu, ki je odločal o zadevi, poleg Soršaka najdemo Damjana Matičiča, njegovega naslednika na uradu oziroma agenciji, ki je veljal za Soršakovo desno roko. Matičič je sicer zaposlen na Pošti Slovenije. Tretja članica senata pa je bila Helena Belina Djalil, njegova zaupnica, ki naj bi Soršaku iz agencije, kjer je še vedno zaposlena, tudi zdaj prinašala pomembne informacije.

Zanimiva je tudi njuna poslovna zgodovina. Jani Soršak je bila namreč poročna priča propadlega medijskega tajkuna Mateja Raščana (Delo Revije), med letoma 2004 in 2007 tudi njegov odvetnik, vsi trije, Soršak, Helena Belina Djalil in Raščan, so bili tudi solastniki zasebnega podjetja Pro Consul.

Na sedežu Mercatorju se medtem počasi zaključuje posebna revizija poslovanja v minulem obdobju, ko je Mercator vodil Žiga Debeljak, pravni del revizijske komisije pa vodi odvetnica Nina Zidar Klemenčič. In prav zadnje mesece naj bi bili kriminalisti v Mercatorju tako rekoč »vsak dan«.