Nezakonite prakse pri izvajanju pristaniških storitev

Izvajalci pristaniških storitev sodelujejo z družbami, ki nimajo zaposlenih, odgovorne osebe pa niso dosegljive.

Objavljeno
18. maj 2017 16.36
Luka Koper, kamor je danes priplul nov kontejnerski žerjav, domnevno največji v regiji. Koper, Slovenija 5.april 2017. [Luka Koper,Koper,kontejnerski žerjavi,pristaniški žerjavi,industrijska dvigala,kontejnerji,pristanišča,gospodarstvo,transport
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Delavska svetovalnica je na današnji novinarski konferenci znova opozorila na domnevne kršitve delovnih razmerij v Luki Koper. Predstavili so povzetek poročila, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance, v njem pa so, kot so poudarili, skrb vzbujajoče ugotovitve o kršitvah, zato se sprašujejo, zakaj preiskovalni organi ne ukrepajo.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je junija lani med drugim pozvala Finančno upravo RS (Furs), Inšpektorat za delo, Nacionalni preiskovalni urad in specializirano državno tožilstvo, da preverijo obseg zaposlovanja v Luki Koper prek statusov samostojnih podjetnikov in s tem povezane morebitne obstoje lastnosti delovnega razmerja.

Delavska svetovalnica pa je zdaj pridobila poročilo ministrstva o aktivnostih Fursa, kjer so zapisali, da je Furs februarja izvedel finančno preiskavo pri večjem številu družb, ki delujejo na območju Luke Koper in z njo poslujejo.

Nekaj »manjših nepravilnosti«

V okviru preiskave so med drugim ugotovili nekaj »manjših nepravilnosti« s področja zaposlovanja in dela na črno, zato so uvedli prekrškovne postopke. Nato so še junija lani z inšpektoratom za delo izvedli akcijo, v kateri so ugotovili nepravilnosti na področju zagotavljanja dela.

Ugotovili pa so tudi, da izvajalci pristaniških storitev sodelujejo z družbami, ki nimajo zaposlenih, odgovorne osebe pa niso dosegljive. Te družbe do uvedbe davčnega inšpekcijskega nadzora oddajajo obračune DDV z majhnimi obveznostmi ali presežki, ki se kompenzirajo. Po uvedbi nadzora pa niso več dosegljivi.

»Zadnji v verigi praviloma dviguje nedokumentirano gotovino, ki predstavlja vir za izplačevanje zaposlenih na črno, dodatno plačilo sicer redno zaposlenih, lahko pa tudi za različne provizije,« so ugotovitve Fursa povzeli na ministrstvu.

Takšen model poslovanja po mnenju Fursa omogoča izredno netransparento poslovanje na drugi, tretji in nadaljnjih ravneh podizvajalcev. Kot so dodali, je to mogoče rešiti predvsem s spremembo poslovnega modela poslovanja Luke Koper, tako da družba sama zaposli potrebne delavce.