Ni bilo šoka za Košoroka

Skupina HSE: v švicarski družbi za Tet ponudili manj kot štiri milijone, a obljubili ohranitev proizvodnje.

Objavljeno
16. september 2014 20.16
Termoelektrarna Trbovlje, 13.Junij2014
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – »Za Termoelektrarno Trbovlje sta dve možnosti, likvidacija in ohranitev zdravih jeder ali prodaja. Ponudbo za odkup večinskega deleža smo dobili, treba jo je proučiti, saj česa takega v Sloveniji še ni bilo,« pravi generalni direktor HSE Blaž Košorok.

Za Tet je od maja jasno, da brez racionalizacije in prestrukturiranja nadaljevanje proizvodnje ni več mogoče, nehala se je tudi proizvodnja premoga. »Nerad gledam nazaj, vendar se je v primeru Teta nujno treba vprašati, kaj so počeli v preteklosti. Od leta 2001 je bilo določeno, da bodo Rudnik Trbovlje-Hrastnik zaprli do leta 2007, vendar so podaljšali njegovo obratovanje do zdaj. Tet se pri tem ni prestrukturiral, še več, naša analiza je odkrila kup nepravilnosti, negospodarnosti in nezakonitosti. Zdaj bi Tet na mesec pridelal milijon evrov izgube,« pravi Blaž Košorok.

Zdaj so za odkup več kot 81,33-odstotnega deleža v Tetu dobili ponudbo Olega Burlakova oziroma njegove švicarske družbe Edelweiss Investment. Koliko ponuja, je še skrivnost, izvedeli smo le, da ponudba vsekakor presega en evro, je pa nižja od štirih milijonov evrov. Temu je po neuradnih informacijah dodana zaveza za nadaljevanje proizvodnje v Tetu in ohranitev delovnih mest. Košorok je povedal le, da morajo ponudbo preveriti, potrditi pa jo morata še nadzorni svet HSE in Slovenski državni holding. Predstavili jo bodo tudi zaposlenim v Tetu in lokalni skupnosti. O njej bo na četrtkovi seji razpravljal tudi ekonomsko-socialni odbor na področju energetike. Take prodaje energetske družbe v Sloveniji namreč še ni bilo.

V primeru zavrnitve ponudbe je za Tet najverjetnejši scenarij likvidacija. Košorok poudarja, da je mogoča tudi likvidacija z ohranitvijo zdravih jeder in poplačilom vseh obveznosti do zaposlenih. »Natančno je treba premisliti in se pravilno odločiti,« pravi Košorok.