Niso snemali, ko so izbirali predsednika uprave Luke Koper

Uprava Luke Koper je KPK posredovala zapis seje. Skupščina Luke Koper 7. oktobra?

Objavljeno
31. avgust 2013 19.27
Luka
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Koper, Ljubljana - Uprava Luke Koper je KPK posredovala vso zahtevano dokumentacijo, povezano z zadnjo sejo nadzornega sveta, razen zapisnika, ki ga morajo prej potrditi nadzorniki, so sporočili iz družbe.

Posredovala je tudi magnetogramski zapis seje. Nadzorniki dela seje, ko so izbirali predsednika uprave, sicer niso snemali.

Kot so danes sporočili iz Luke Koper, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) minulo sredo od uprave Luke zahtevala, da ji v dveh dneh izroči magnetogramski zapis in zapisnik zadnje seje nadzornega sveta, dokumentacijo in podatke o posameznih kandidatih za predsednika uprave ter kopijo poslovnika o delu nadzornega sveta in ostalih internih aktov, ki določajo postopke imenovanja članov uprave.

Uprava je komisiji zahtevane podatke poslala v petek, razen zapisnika seje, ker ga člani nadzornega sveta še niso potrdili. Poslovnik o delu nadzornega sveta po navedbah družbe namreč določa, da mora biti zapisnik pripravljen v osmih dneh po seji, v tem primeru do 2. septembra. Kljub temu so zapisnik po prejemu dopisa KPK predčasno pripravili in ga dostavili nadzornikom, ki ga bodo v prihodnjih dneh potrdili na dopisni seji, tako da ga bo družba poslala komisiji, so zapisali v družbi.

»Prav tako smo komisiji poslali tudi magnetogramski zapis seje. Res pa je, da so se člani nadzornega sveta soglasno odločili, da druge točke seje, vezane na izbiro predsednika uprave, ne snemajo, kar je v skladu s poslovnikom o delu nadzornega sveta, ki v 22. členu predvideva, da se 'potek celotne seje ali njen del snema',« še navajajo v družbi.

KPK se je na imenovanje Gašparja Mišiča odzvala v torek, ko se je s primerom začela ukvarjati na podlagi poziva stranke NSi in Civilne družba za pravično Slovenijo. Komisija je med drugim izrazila mnenje, da ta primer ni eksces, temveč simptom določenega stanja. Gre za stanje, v katerem sta sistemska in politična korupcija - kot posledica sprege političnih ter drugih ozkih interesnih skupin in elit pri upravljanju velikega dela slovenskega gospodarskega in finančnega sistema - ključno prispevala k moralnemu in gospodarskemu propadu Slovenije, meni KPK.

Slovenska odškodninska družba (Sod), ki upravlja z deleži države v podjetjih, je ta teden upravi Luke poslala zahtevo za sklic skupščine, za katero predlaga zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta, ki zastopajo kapital. Po pisanju današnje izdaje časnika Primorske novice naj bi družba skupščino sklicala za 7. oktober.

V Sodu sicer pravijo, da je odločitev nadzornikov načeloma zakonita, »če se ni v ozadju dogajalo kaj nezakonitega«, da pa razklanost nadzornega sveta (za imenovanje je glasovalo pet od devetih nadzornikov) na eni in nesposobnost ali želja nepojasniti odločitev s strani predsednika nadzornikov Dina Klobasa na drugi strani vnaša dvom o tem, da je bil postopek resnično izpeljan strokovno, odgovorno, s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika.

Upravo Luke koper do 6. septembra vodi začasni predsednik Bojan Brank, Gašpar Mišič pa bo mandat nastopil 7. septembra. Nadzorni svet je po poročanju Primorskih novic ob Mišičevem imenovanju sicer sprejel sklep, da bo sledil Mišičevim izjavam in v pogodbo vnesel določilo, da "»lahko Mišiča odpokličejo iz katerega koli razloga« ter »brez odpravnine in odškodnine«.