NLB mora odprodati zasežene deleže Heliosa, Cinkarne in Rogaške

Danes so delavci Heliosa in Cinkarne Celje s protestnim shodom od banke zahtevali, naj deležev ne proda.

Objavljeno
24. november 2011 17.11
Posodobljeno
24. november 2011 17.22
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Nova Ljubljanska banka (NLB) mora v skladu s sprejeto strategijo delnice podjetij, ki jih je pridobila z naslova unovčevanja neplačanih terjatev, odprodati za ustrezno ceno, so po seji nadzornega sveta sporočili iz banke. Danes so delavci Heliosa in Cinkarne Celje s protestnim shodom od banke zahtevali, naj deležev ne proda.

Nadzorni svet NLB se je na današnji seji seznanil tudi s protestnim pismom in zahtevami delavcev Heliosa, Cinkarne Celje in Steklarne Rogaška, ki so ga ti med današnjim protestom predali vodstvu banke. Predsednik nadzornikov Marko Simoneti je v sporočilu za javnost po seji poudaril, da banka zasežene deleže v podjetjih mora odprodati. Tako unovčeno premoženje naj bi NLB namreč namenila za novo kreditiranje, poroča Slovenska tiskovna agnecija.

Delavci so NLB in državo na shodu pozvali, naj ne prodata svojih deležev v uspešnih slovenskih družbah. Bojijo se tujih lastnikov, saj bi bila po njihovem mnenju s tujim lastništvom ogrožena njihova delovna mesta in prihodnost podjetij. Banko so pozvali, naj ravna odgovorno in ohrani zasežene delnice, dokler ne bodo nastopili ugodnejši časi.

V sindikatu so ob tem prepričani, da se NLB s prodajo mudi zaradi finančne luknje, saj naj bi ob odsotnosti pripravljenosti države na dokapitalizacijo na tak način zbirala sredstva. Ta potrebuje, da bi pokrila izgube, ki »jih je sama povzročila z odobravanjem nezavarovanih kreditov tajkunom«. Zaposleni so danes NLB očitali še, da je njen edini namen doseganje najvišje cene, s tem namenom pa banka sili tudi ostale lastnike v prodajo njihovih deležev ne glede na namere potencialnih kupcev.

Delavci so se obrnili tudi na Banko Slovenije, v imenu vodstva katere je pisma prevzela direktorica sekretariata banke Vida Šeme Hočevar. »Guverner in svet Banke Slovenije bosta to podrobno preučila,« je zagotovila. Dodala pa je, da so glavni naslovnik zahtev delavcev banke, v poslovno prakso katerih pa se Banka Slovenije ne spušča. Vseeno je obljubila spremljanje situacije.