NLB poskuša z izvršbo dobiti zemljišče v Sarajevu

NLB je v projekt gradnje poslovnega centra vložil skoraj 25 milijonov evrov, zdaj poskuša izpostavljenost zmanjšati.

Objavljeno
08. november 2011 18.07
Posodobljeno
09. november 2011 05.00
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – NLB Leasing je začel postopek izvršbe na zemljišče v Sarajevu, na katerem je bila predvidena gradnja slovenskega poslovnega centra in stavbe NLB, smo izvedeli iz neuradnih virov. Tako poskuša NLB zmanjšati svojo izpostavljenost do propadlega projekta, iz katerega mu grozi tudi odškodninska tožba.

Spomnimo, družbe v lasti NLB so Profin Investu, bosanskemu partnerju pri gradnji centra slovenskega gospodarstva in poslovne stavbe NLB v Sarajevu, odobrile 22,15 milijona evrov posojil za nakup približno 15.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča, projektno dokumentacijo, plačilo komunalnih prispevkov. Od tega je NLB Leasing Sarajevo kreditiral Profin Invest s 17,25 milijona evrov, NLB Tuzlanska banka je za projekt namenila 1,2 milijona evrov in NLB Leasing Ljubljana 3,7 milijona evrov.

Družba NLB Leasing Sarajevo je financiranje začela poleti 2008, v zavarovanje pa je Profin Invest dal hipoteko na zemljišče, osebne menice lastnikov, zastavo poslovnega deleža, varščino 3,5 milijona evrov pri NLB Tuzlanski banki in pol milijona evrov namenskih sredstev, ki jih je hrvaški poslovnež Veljko Bubić shranil na tako imenovani escrow račun pri Podravski banki. Profin Invest naj bi po dogovoru z NLB kredit poravnal iz kupnine s prodajo prostorov v poslovnem centru. Ob tem se je NLB Leasing Sarajevo še zavezal, da bo ob morebitnem neuspehu projekta kril 20 odstotkov izgube. Za takšno financiranje se je na strani NLB Leasinga Sarajevo dogovorila direktorica Amela Kalisi, potrdila pa uprava NLB pod vodstvom Marjana Kramarja.

NLB za del zemljišča 
plačala en obrok

Jeseni 2008 je zaradi gospodarske krize NLB začela odkupovati terjatve od svojih hčerinskih družb, s Profin Investom pa se je sporazumela za zmanjšanje projekta na zgolj poslovni center NLB v vrednosti 30,8 milijona evrov. V to ceno je všteta tudi cena za 3553 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem naj bi stala stavba NLB. Za kupca zemljišča je bila predvidena odvisna družba NLB v BiH CBS Invest. Ta je prvi obrok 2,1 milijona evrov plačala, drugega pa ne.

Inštitut za pravo in zakonitost poslovanja NLB je v mnenju za upravo napisal, da CBS invest ni mogel plačati drugega obroka, ker Profin Invest ni izročil pravnomočnega gradbenega dovoljenja, ki bi ga moral do 15. februarja lani. Tri mesece pozneje je Profin Invest gradbeno dovoljenje deponiral pri Vesni Tataragić, ki je CBS Invest obvestila, da je prodajalec s tem upošteval kupo-prodajno pogodbo, kupec pa ne.

Ker se je projekt ustavil, Profin Invest ni zmogel vrniti kredita. Ker je ta neodplačan, je NLB že zasegla 3,5 milijona evrov varščine in pol milijona evrov iz escrow računa, zato je NPU opravil preiskavo pri direktorju področja poslovanja z velikimi podjetji Tomažu Jezercu in vodji poslovnega centra za velika podjetja Metki Krek. Zdaj izpostavljenost poskuša zmanjšati tudi z zasegom približno 15.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča na Marijinih dvorih, elitni lokaciji v Sarajevu, ob glavni prometnici, blizu ameriškega in turškega veleposlaništva ter tik ob centrali konkurenčne banke Raiffeisen v BiH.

Grožnje lastniku 
s tožbo in ovadbami

Lastnika Profin Investa Armin Mulahusić in Daver Halilbegović menita, da jih je NLB poskusila izigrati: vzeti gradbeno dovoljenje in projekt nadaljevati z drugim izvajalcem. Zato že dlje časa vodilnim v NLB grozita z odškodninsko tožbo in kazenskimi ovadbami. Mulahusić in Halilbegović sta v projekt sicer vložila ustanovni kapital za podjetje, menda tisoč bosanskih mark oziroma približno 500 evrov in zavarovanja, po drugi strani pa je NLB vložil 22,15 milijona evrov posojil in 2,1 milijona evrov obroka za nakup dela zemljišča. NLB Leasing je začel postopek za izvršbo približno 15.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča v Sarajevu.