NLB Reflex presenetila z upniško prisilno poravnavo

Ena večjih in inovativnejših steklarskih družb v Evropi se bo morala finančno prestrukturirati

Objavljeno
15. april 2017 10.00
*ima*NAMA 1
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Gornja Radgona - Pred nekaj dnevi je murskosoboško okrožno sidišče na predlog Nove ljubljanske banke začelo postopek upniške prisilne poravnave nad pred gospodarsko krizo zelo uspešnim gornjeradgonskim steklarskim podjetjem Reflex družine Krempl. V podjetju pravijo, da jih je NLB s svojim predlogom presenetila sredi dogovarjanja o možnih rešitvah nastalih težav.

»Z NLB ves čas konstruktivno sodelujemo, zato smo bili presenečeni in zaradi tako nepričakovanega in zelo hitrega preobrata načrta finančnega prestrukturiranja še nismo uspeli pripraviti,« so sporočili iz Reflexa.

S podatki o lanskoletnem poslovanju so v Reflexu za sedaj skopi, javno pa ti podatki tudi še niso dostopni, da bi lahko ugotovili, koliko se je njihovo finančno stanje poslabšalo, da so se v NLB odločili za prisilno poravnavo. Sicer pa so v NLB, ki je za upravitelja prisilne poravnave predlagala Marka Zamana, svoj predlog prav tako utemeljili na predlanskih podatkih, ko je imel Reflex za 7,18 milijona evrov finančnih obveznosti, od tega je bil Novi ljubljanski banki dolžan kar 4,13 milijona ali ali več kot 57 odstotkov.

Foto: Igor Mali

Težave verjetno izvirajo iz prvih let po začetku svetovne krize, ko so kot specialisti za steklene fasade sodelovali pri nekaterih večji projektih v Sloveniji, za katere niso dobili plačila ali zaradi stečajev njihovih naročnikov ali iz kakšnih drugih razlogov. Tako so se opekli pri stadionu Stožice, pri centru City v Mariboru in še pri nekaterih projektih. Leta 2014 so bili že nekaj časa davčni neplačnik, a so potem, ko so podatki o tem prišli v javnost, svoje obveznosti do države pokrili delno z avansi Gorenja, za katerega izdelujejo stekla za štedilnike in pečice, delno pa z bančnimi posojili.

Med leti 2011 in 2015 so Reflexovi letni prihodki z dobrih 31 milijonov padli na 23,5 milijona v letu 2013 in se ustalili pri skoraj 27 milijonih v letu 2015. Trenutno imajo okro 310 zaposlenih in po zagotovilih vodstva podjetja dovolj naročil za vse leto. »Obžalujemo, da je do vložitve prisilne poravnave prišlo ob pričetku osrednje delovne sezone, ko se bistveno poveča obseg dela in denarnega toka. Podjetje ima, pod normalnimi pogoji delovanja, že razprodano leto 2017, tako v PE Gornja Radgona, kjer predelujemo steklo, kot v PE Poljčane, kjer se izvajajo projekti alu-steklarskih fasad. V skladu s temi načrti smo v Reflexu tudi razvijali načrt finančnega prestrukturiranja.«

Sedaj, pravijo, si bodo prizadevali za nemoteno nadaljevanje proizvodnje in izpolnitev letošnjih naročil, saj bodo le tako lahko ohranili podjetje in delovna mesta.