NLB se vrača v gospodarstvo

Z banko SID je NLB Gorenju zagotovila 30 milijonov evrov. Tovarna seli proizvodnjo iz Švedske v Slovenijo.

Objavljeno
19. september 2013 17.28
Podpis pogodbe Gorenje - SID banka - NLB
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje - Gorenje za stroške prestrukturiranja proizvodnih lokacij v Evropi, izboljšanje strukture financiranja in povečevanje konkurenčnosti potrebuje kapital. Lastniškega prav zdaj začenjajo povečevati v več krogih (Panasonic in drugi vlagatelji), dolžniškega pa so danes izboljšali.

Banka SID in NLB sta Gorenju zagotovili vsaka po 15 milijonov evrov sindiciranega posojila z ročnostjo petih let. Gorenje bo sredstva namenilo za investicije v prenos proizvodnje pralnih, sušilnih in pomivalnih strojev iz svoje tovarne Asko na Švedskem v Velenje oziroma Slovenijo ter za izboljšanje strukture ročnosti obstoječih obveznosti do bank.

Pri tem je predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac dejal, da je v njihovi zreli panogi ponudba na trgih večja od povpraševanja, zato so pritiski na cene veliki. Gorenje zato vse bolj obvladuje stroške, povečuje konkurenčnost z novimi izdelki, večje priložnosti pa prepoznavajo v novih rastočih trgih zunaj Evrope. Za vse to potrebujejo dovolj kapitala. »Z banko SID vsa leta dobro sodelujemo, posebno pa sem vesel, da se zdaj v Gorenje vrača tudi NLB,« je dejal.

Razvoj in širitev trgov

Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan je dodal, da banki ni težko spremljati uspešne družbe, obenem pa z novim posojilom podpirajo tudi zaposlovanje v Sloveniji, kar je ena izmed osnovnih nalog te razvojne banke. Sodelovanje NLB je prav tako ocenil kot »vračanje NLB k financiranju podjetij«, saj je bila NLB zadnje čase pri tem manj aktivna.

»V NLB si zadnjega pol leta prizadevamo vrniti na trg podjetniškega kreditiranja in posojilo Gorenju je eno izmed naših večjih v tem času,« je pojasnil Janko Medja, predsednik uprave NLB. Po njegovem je Gorenje del v tujini konkurenčnega slovenskega gospodarstva in banka si bo prizadevala vsaj ta del gospodarstva podpirati.

Seveda niti za Gorenje ni vse rožnato in uspešnost načrtujejo zagotavljati prav z razvojem in širitvijo trgov. Kot je znano, Gorenje iz Švedske v Slovenijo seli proizvodnjo aparatov z višjo dodano vrednostjo, s čimer bodo v Velenju ohranili do 400 delovnih mest, ki so jih preselili v proizvodnjo osnovnih aparatov za dom v Srbijo. S tem bodo že leta 2014 prihranili okoli 15 milijonov evrov.