Nov zaplet pri prodaji Elana?

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo višjega, po kateri nekdanjemu predsedniku uprave ne pripada nagrada za vodenje družbe.

Objavljeno
14. oktober 2014 10.35
račič Elan
M. Š., gospodarstvo
M. Š., gospodarstvo
Ljubljana − Le nekaj dni po odločitvi evropske komisije, po kateri mora Elan vrniti državno pomoč, je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo višjega sodišča, da nekdanjemu predsedniku uprave podjetja Urošu Koržetu ne pripada nagrada za vodenje Elana, poroča današnji Dnevnik. Zadevo je vrnilo v ponovno odločanje, kar bi lahko vplivalo tudi na postopek prodaje begunjske družbe.

Povod za dolgotrajni spor med Elanom in Koržetom sega v leto 2000, ko je Slovenija od hrvaške Privredne banke ponovno odkupila Elan, za predsednika uprave pa je bil imenovan Korže. Pogodbo z njim je v imenu takratne slovenske razvojne družbe podpisal Marjan Rekar. Za vodenje Elana od leta 2000 do 2003 je Koržetova ekipa po informacijah Dnevnika prejela približno 3,5 milijona evrov. Ko je zahtevala še izplačilo dogovorjene nagrade, so se lastniki na skupščini leta 2003 temu uprli. Korže je nato vložil dve tožbi v skupni višini dobrih deset milijonov evrov.

Pri obeh je prvostopenjsko sodišče razsodilo v korist Koržeta. Toda dosojeni zneski so bili bistveno nižji od tistih, ki si jih je obetal nekdanji prvi mož Elana, piše časnik. Če je Korže zahteval izplačilo skupno 10,4 milijona evrov, mu je sodišče prisodilo »le« 3,2 milijona evrov. Toda po devetih letih pravdanja je višje sodišče lani v dveh ločenih postopkih razsodilo, da Koržetu nagrada za vodenje Elana sploh ne pripada. Po informacijah Dnevnika se je bil sicer Korže pred tem v obeh postopkih pripravljen pogoditi za nagrado v višini dva milijona evrov.

Koržetova nagrada je precej oteževala prodajni postopek Elana, saj je večmilijonska tožba odvračala potencialne vlagatelje oziroma prevzemnike slovenskega proizvajalca smuči in plovil.