Nova mladost preživelega gradbinca

Po propadu številnih gradbincev 60 let stari Remont Celje nezadržno raste.

Objavljeno
09. junij 2017 18.46
Brane Piano
Brane Piano
Velika Pirešica – Celjsko gradbeno podjetje Remont ima sedež (še) v Celju, a večino dejavnosti so že preselili na območje asfaltne baze v Veliki Pirešici, ki so jo kupili iz stečaja CM Celja. S tem, ustanovitvijo hčerinske družbe Remont NG ter z direktorjem Matjažem Pavčičem, ki je vodenje podjetja prevzel lani, pa se je za Remont začelo obdobje izjemne rasti.

Lani so prihodke povečali za 61 odstotkov na 21,5 milijona evrov, k čemur je samo nova dejavnost - prodaj asfaltnih mas prispevala 8 milijonov evrov. S tem je Remont postal največji gradbinec v regiji, Pavčič pa pravi: »Želimo ostati pomemben igralec v regiji in zatem tudi v vsej državi.«

Letošnja rast obsega del in prihodkov po Pavčičevih besedah še bolj presega lanske: »V štirih mesecih so naši prihodki iz poslovanja petkrat višji od lanskih. Tudi v zimskih mesecih smo imeli za razliko od predzadnje zime zasedene vse zmogljivosti.«

Kakor dodaja, Remont zaenkrat ne bo gradil za trg, torej sam ne bo investiral v objekte za prodajo. To je tudi eden izmed ključnih razlogov, poleg ne pretirane zadolženosti, da Remont ostaja eno redkih domačih gradbenih podjetij, ki je preživelo krizo v gospodarstvu, ki je izrazito prizadela gradbeni sektor.

Priložnosti dovolj

Pavčič je šele tretji direktor Remonta v skoraj pol minulega stoletja in prav prejšnja direktorja Bogomir Amon in Drago Čuček sta največ prispevala k zapuščini iz katere Remont danes lahko raste in zapolnjuje pomanjkanje večjih gradbenih podjetij na domačem trgu.

Ob 60-letnici podjetja, ki so jo danes proslavili na Veliki Pirešici, je minister za gospodarsko razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek opozoril prav na to in dejal, da je v zadnjih letih v Sloveniji propadlo 23 večjih gradbenih družb: »Kriz v gradbeništvu je bilo v 60 letih več, Remont je prebrodil tudi zadnjo.« Priložnosti je zdaj tudi za Remont dovolj - število in obseg investicij v zasebnem sektorju se povečujeta, nekaj rasti prispeva tudi večji red pri izvajanju javnih investicij.

Direktor Remonta Celje Matjaž Pavčič in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Brane Piano/Delo

Celjski župan Bojan Šrot je v svojem nagovoru poudaril, da je potrebno rast Remonta v letu 2016 pripisati tudi ustanovitvi hčerinske družbe za nizke gradnje. Omenimo, da je bilo do takrat, ko je Remont kupil asfaltno bazo na Veliki Pirešici, edino drugo večje gradbeno podjetje za nizke gradnje v regiji celjski VOC, ki je ob Gic gradnjah iz Rogaške Slatine prevzemal tudi večino javnih naročil.

Remont je lani prvič ustanovil tudi svoj projektivni inženirski oddelek, da lahko konkurira birojem, ki zgolj najemajo podizvajalce in imajo zato nižje fiksne stroške.

Iščejo strokovnjake za gradbeništvo

Lani je Remont gradil za tri največje domače trgovce, postavljal proizvodne hale in bil uspešen s skoraj polovico oddanih ponudb. V Remontu in hčerinski družbi Remont NG je zaposlenih 167 ljudi, od tega jih je v gradbeni operativi skoraj 100, še okoli 100 delavcev pa je najetih.

Kljub temu so lani le tretjino projektov lahko izvedli sami, drugo so morali s podizvajalci. Pavčič pravi, da imajo že zdaj kadrovske potrebe in sicer ne le po gradbenih delavcih, temveč tudi po inženirjih in drugih strokovnjakih za gradbeništvo.