Nova vlada naj zaviha rokave in začne delati

Pomoč malemu gospodarstvu naj bo prva prioriteta nove vlade, je ob odprtju obrtnega sejma dejal predsednik OZS Branko Meh.

Objavljeno
10. september 2014 15.10
Obrtna zbornica
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje - Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je ob današnjem odprtju 47. Mosa pozval novo vlado, naj zaviha rokave in začne delati. Da lahko vlada, ki začenja svoj mandat v času gospodarske konjunkture, popelje Slovenijo na pot okrevanja in napredka, je menil tudi predsednik države Borut Pahor.

Branko Meh je menil, da mora biti pomoč malemu gospodarstvu prva prioriteta nove vlade. Skrbi ga podatek, po katerem je Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti zdrsnila za osem mest. Kot je še opozoril Meh, imajo obrtniki in podjetniki, ki predstavljajo 99 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva in zaposlujejo 230.000 oseb, še vedno največ problemov zaradi visokih stroškov dela, nelojalne konkurence in težke dostopnosti do bančnih kreditov. Sklenil je z besedami, da se boji, da bo, če nova vlada ne bo tako kot pravi obrtniki zavihala rokavov in se lotila dela, prepozno, priložnost pa bo zamujena.

Statistično kriza končana, a previdnost ne bo odveč

Borut Pahor je ocenil, da imamo razloge za previdni optimizem, ker dva najpomembnejša makroekonomska kazalnika kažeta, da se je kriza v Sloveniji statistično končala. Pahor je izhajal iz gospodarske aktivnosti, ki se je v prvem četrtletju v primerjavi z istim lanskim obdobjem povečala za 2,5 odstotka in je že tretje četrtletje zapored pozitivna ter iz povečane rasti zaposlovanja.

Kljub temu je potrebna previdnost, ker smo še vedno soočeni z veliko zadolženostjo in počasnim prestrukturiranjem podjetij. Poleg tega banke še vedno vodijo zelo konservativno posojilno politiko, strošek države v narodnem dohodku pa je še vedno bistveno previsok in dodatno poslabšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Predsednik je opozoril, da zdaj ni čas za oklevanje s strukturnimi reformami, ki se ne izključujejo s politično podporo ljudi, če zna vlada jasno povedati, za kaj si prizadeva, in poslušati ljudi ter njihova stališča. Po njegovem smo se iz domače in mednarodne izkušnje naučili, da ni mogoče ohranjati javne porabe in krepiti domačega povpraševanja z zadolževanjem, če hkrati ne uveljavljamo strukturnih reform, ki tudi v javnem sektorju zagotavljajo gospodarnost in učinkovitost. V tej zvezi je Pahor še opozoril, da je zadolževanje primerno, če ni namenjeno ohranjanju socialne države, pač pa krepitvi inovacij, naložb in fiskalnih spodbud za konkurenčnost in gospodarsko rast.

Zookrožil je z besedami: »Slovenija ima neke vrste popravni izpit, pri čemer zdaj precej natančno ve, zaradi česa ji ni uspelo že v prvem poskusu. Ta popravni izpit opravlja v bistveno izboljšanih okoliščinah in z novo vlado, ki ima polno legitimnost ter krepko podporo v javnem mnenju. Zato smemo oceniti, da je možnost za uspeh resnična.«

Razbremenite gospodarstvo

Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar je opozorila, da gospodarstvo potrebuje stabilno gospodarsko in prijazno poslovno okolje, potrebna pa je tudi razbremenitev gospodarstva, da bo lažje poslovalo in hitreje napredovalo. Po njenem bodo imeli obrtniki in podjetniki v okviru 47. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti (Mos), kjer se predstavlja več kot 1500 razstavljavcev iz 30 držav, več kot dovolj priložnosti, da opozorijo na najbolj pereče probleme in nakažejo rešitve za pot hitreje naprej, kot pravi sejemski slogan.