Kaj Leku pomeni svežih 10 milijard evrov Novartisa

Švicarska multinacionalka prodaja dejavnost zdravil široke uporabe, sredstva pa bo namenila za razvoj in prevzeme.

Objavljeno
27. marec 2018 13.19
reut*NOVARTIS-RESULTS
Karel Lipnik
Karel Lipnik

Ljubljana - Švicarski farmacevt Novartis se je z britanskim GlaxoSmithKline (GSK) dogovoril o izstopu iz skupnega projekta zdravil široke uporabe. Za 36,5-odstotni delež bo Novartis prejel 13 milijard dolarjev (10,5 milijarde evrov).

Posel naj bi bil končan do polletja, je razvidno iz sporočila družb. Novartis se osredotoča v razvoj osnovne dejavnosti. S prodajo dejavnosti zdravil široke uporabe pa bo lahko podvojil vlaganja v raziskave in razvoj, predvidoma predvsem novih originalnih zdravil.

Kratkoročno prodaja nima vpliva na delovanje Novartisove vnukinje v Sloveniji, ljubljanski Lek. Dejavnost, iz katere Novartis izstopa, namreč nima povezave z Lekovim razvojnim in proizvodnim programom. Posredno pa lahko seveda vse takšne spremembe vplivajo tako na finančni položaj Leka kot tudi na njegov vsebinski pomen v skupini Sandoz oz. Novartis. Skupina Sandoz zajema Novartisov program generičnih zdravil in del tega je tudi Lek.

To so dobra leta za Lek

Ključno vprašanje pa je, ali lahko kaj denarja od prodaje pristane tudi v Leku. Ta je že občutil spremenljivost strategije velike multinacionalke. Leta 2007 so prihodki Leka dosegali več kot tri odstotke prihodkov skupine Novartis. A do leta 2010 so se nato prihodki Novartisa povečali za četrtino, prihodki Leka pa so se za približno toliko zmanjšali: s skoraj milijarde evrov prihodkov od prodaje so usahnili na okoli 700 milijonov evrov. V zadnjih letih pa pomen Leka raste tako v Sandozu kot tudi v celotnem Novartisu. Predlani je tako Lek ustvaril 1,1 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo okoli 2,5 odstotka prihodkov Novartisa.


Ob tem je še treba opozoriti, da so na prihodke Novartisa zadnja leta močno vplivale tudi izločitve posameznih dejavnosti oziroma prodaje hčerinskih družb. V Leku v komentarju transakcije in morebitnem vplivu nanj sporočajo, da transakcija nima neposrednega vpliva na poslovanje Leka. Toda med drugim poudarjajo, da je razvojni center v Ljubljani vodilni center za Sandoz, iz katerega prihaja četrtina Sandozovih projektov. Že pred časom so se pohvalili, da je družba lani zaposlila 400 novih ljudi. So tudi sredi največje naložbe, gradnje nove tovarne Amoksiklav, vredne več kot sto milijonov evrov. Lek je sicer za naložbe lani namenil 170 milijonov evrov. Po eni strani je to zanemarljivo v primerjavi z razvojnimi sredstvi Novartisa, a je treba opozoriti, da je tudi razvoj generičnih zdravil bistveno cenejši od razvoja originalnih zdravil.

Lani upad Novartisove farmacije

Skupni projekt, iz katerega Novartis zdaj izstopa, sta švicarska in britanska družba ustanovili leta 2015, Novartis pa je nanj prenesel dejavnost zdravil brez recepta. Dejavnost, ki jo bo zdaj v celoti prevzel GSK, je med drugim izdelovala zdravila proti prehladu pod blagovno znamko Theraflu in analgetike Panadol.

Novartis je lani prihodke od prodaje povečal za odstotek, dosegli so 43,5 milijarde evrov (Novartis poslovna poročila sicer sestavlja v dolarjih). S farmacevtsko dejavnostjo je ustvaril dobri dve tretjini prihodkov, toda z njo ima kar nekaj težav, saj so mu prihodki te dejavnosti lani zdrsnili za tri odstotke. Prav zato bo, kot kaže, za razvoj tega segmenta porabil še več denarja. Na leto za razvoj porabi več kot osem milijard evrov. Eden ključnih ciljev Novartisa je razvoj učinkovitega zdravila za zdravljenje rakavih obolenj. A velik del sproščenih sredstev bo verjetno porabil za nove prevzeme v farmacevtski panogi.

Farmacevtski velikani in drobtine

Velike spremembe portfeljev farmacevtskih velikanov so zadnja leta zelo pogoste, razlog pa je iskanje zaslužka. Dolgoročno gledano pa se menjujejo obdobja širjenja proizvodnega in prodajnega programa iz stroge farmacije tudi v kozmetiko in podobne dejavnosti ter obdobja, ko se vračajo k osnovni dejavnosti in povečujejo naložbe v raziskave in razvoj. Seveda vse te aktivnosti vključujejo prevzeme in prodaje naložb. Ta gibanja so v zadnjih 20 letih pripeljala do močne koncentracije farmacevtske industrije. Za primerjavo, Krka je na robu petnajsterice največjih generikov na svetu s slabe 1,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Novartisov Sandoz je s slabimi devetimi milijardami evrov prihodkov od prodaje tretji največji za izraelsko Tevo in ameriškim Mylanom. Prvi trije imajo več kot desetodstotni delež trga generičnih zdravil, večina ostalih si deli drobtine.

Vsekakor pa je trg generičnih zdravil vrednostno dokaj majhen del farmacevtske industrije. Novartis je bil predlani šesti največji farmacevt na svetu z dobrimi 29 milijardami evrov prihodkov od prodaje iz farmacevtske dejavnosti. Največji je bil ameriški Pfizer z okoli 48 milijardami prihodkov od prodaje iz farmacevtske dejavnosti.