V Kranjski Gori hoteli na prodaj, kupcev pa (še) ni

Novartisov hotel Lek, ki ga prodajajo za en milijon evrov, nova turistična nepremičnina v Kranjski Gori v vrsti za prodajo.

Objavljeno
09. maj 2016 15.49
Hotel Lek
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranjska Gora – V Kranjski Gori je od danes na prodaj hotel Lek, saj se farmacevtska družba Lek umika iz dejavnosti, ki ni njena osnovna dejavnost. Čeprav se potencialni kupci zanimajo za nakup turističnih nepremičnin (hotel Alpina, apartmaji Vitranc, hotel Razor, parcela za hotel Erika, apartmaji v Jasni), pa realizacije (še) ni.

»Če je kakšen hotel v Kranjski Gori primeren za prodajo, je to hotel Lek«, je dejal Danijel Smuk iz nepremičninske družbe Smuk iz Kranjske Gore. Pojasnil je, da gre za relativno majhen hotel (ima 72 sob in 144 postelj), ki stoji na lepi lokaciji izven središča kraja, ki je dostopen tudi peš, ima urejeno parkirišče, nedaleč stran je priljubljena izletniška točka Jasna. Hotel leži blizu smučišča, a še vedno od njega dovolj oddaljen, da v okolici hotela ni preveč živahno, ima urejena teniška igrišča in hotelski bazen, je najpomembnejše prednosti hotela Lek izpostavil Smuk. Prodajna cena je odvisna od vrednosti same nepremičnine in od uspešnosti poslovanja podjetja, kot ocenjuje Smuk pa bi zanj lahko prodajalci iztržili en milijon evrov. Nakup hotela Lek bi bil najprimernejši za družinsko podjetje in zagotovo ne bo brca v temo, je še dodal.

Po besedah direktorice hotela Lek (in istoimenske družbe z omejeno odgovornostjo) Lidije Dokl so lani ob 1,8 milijona evrov prihodkov ustvarili dobrih 49.000 evrov dobička, podobne dohodke in poslovni uspeh so beležili v zadnjih letih. Lani so v hotelu, ki zaposluje 30 delavcev in deluje od leta 1974, našteli 31.000 prenočitev (predvsem slovenskih, angleških in italijanskih gostov), kar je za 11 odstotkov več kot leto pred tem. Za družbo in hotel, ki je prost bremen, pričakujejo kupca z dolgoročnim strateškim poslovnim načrtom, ki bo zanj namenil en milijon evrov, pri čemer pa ne bodo prodajali blagovne znamke hotela.

Blagovne znamke hotela Lek ne prodajajo

Kot je pojasnil Tomaž Dvoršak, direktor upravljanja nepremičnin in storitev v Leku, s prodajo blagovne znamke v matični družbi ne bi imeli več vpliva na ravnanje novih lastnikov hotela Lek in posledično na ugled svoje blagovne znamke, zato je ne prodajajo. Hotel bo do zaključka prodajnega postopka, ki ga pričakujejo do konca leta, normalno obratoval. Lidija Dokl je povedala še, da večjih investicij v zadnjih letih niso izvajali in zagotovila, da so ga sproti prenavljali. Bodoča vlaganja bodo odvisna od potreb kupca oziroma bodočega lastnika. Poleg hotela Lek družba Lek zaradi odločitve Novartisa za prodajo poslovno nepotrebnega premoženja, ki ga ne rabijo za osnovno dejavnost, prodajajo še stanovanja in počitniške kapacitete.

Prodajna cena hotela Lek, ki utečeno in normalno posluje, je nižja od cen, ki jih za nedelujoče turistične nepremičnine pričakujejo prodajalci: hotela Razor v središču Kranjske Gore, apartmajev ob jezeru Jasna in zemljišča za hotel Erika ob glavni cesti proti Vršiču. Za hotel Razor (vključno z gradbenim dovoljenjem za dolga leta zaprt hotel) bi lastnik Željko Marsenić rad iztržil dva milijona evrov, medtem ko bi po oceni Borisa Stančeva iz podjetja Formalle, ki je za Marsenića izdelalo projekte za prenovo, zdaj pa vodi prodajni postopek za hotel, v nakup in celoviti prenovo morali vložiti okoli 3,3 milijona evrov.

Parcelo (14.000 kvadratnih metrov) in gradbeno dovoljenje za gradnjo novega hotela Erika prodajajo za 3,5 milijona evrov, je povedal Marjan Petrovič iz sežanskega Gold cluba. Tako Stančev kot Petrovič pravita, da se potencialni kupci sicer zanimajo za nakup, a do realizacije še vedno ni prišlo. Na prodaj je še apartmajski objekt tik ob jezeru Jasna (z 11 apartmaji), ki jih prodaja Deželna banka Slovenije (DBS), ki je lastnica objekta že slabi dve leti. Nadomestna gradnja apartmajskega objekta, ki je v okviru družbe Jasna zrasel potem, ko je leta 2005 požaru uničil nekdanjo restavracijo ob jezeru, ostaja brez lastnika iz turistične dejavnosti, saj po besedah Tevža Korenta iz DBS banka nepremičnino za 2,2 milijona evrov prodaja »pravemu kupcu, ki bo v okolje prinesel nove vsebine«. Teh pa (še) ni.

Hotel Alpina in apartmaje Vitranc prodaja Hit Alpinea, ki se želi razdolžiti. Prodajni postopki tečejo, je o postopku dejal Fedja Pobegajlo, direktor Hit Alpinee, ki pa o podrobnostih prodaje ne želi govoriti.

Župan Kranjske Gore Janez Hrovat si želi, da bi Lek za hotel našel strateškega kupca, ki bo poskrbel, da bo hotel ostal pomemben del lokalne skupnosti. Po oceni Blaža Vebra, direktorja Turizma Kranjska Gora, se hotel Lek s svojo ponudbo in obsegom sklada s sodobnimi hotelskimi trendi za družine in ustrezno dopolnjuje ponudbo v kraju.