Nove ovadbe v zadevi Vegrad

Po lanskih kazenskih ovadbah zaradi sumljivega poslovanja vodstva Vegrada so kriminalisti prejšnji teden udarili z novo serijo ovadb. Po naših podatkih je tudi tokrat glavna osumljenka nekdanja direktorica Hilda Tovšak. Pri preiskavi Vegradovih poslov so kriminalisti zbrali dovolj dokazov, da so spisali še kazensko ovadbo zaradi suma treh poslovnih goljufij.

Objavljeno
15. marec 2011 18.18
Posodobljeno
15. marec 2011 18.18
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Celje - »Obstaja sum, da je odgovorna oseba gospodarske družbe od leta 2007 do 2009 z različnimi izvajalci sklenila različne pogodbe za izvedbo gradbenih del in sopogodbenike spravljala v zmoto ter jim prikrivala vrsto okoliščin glede izpolnitve svojih obveznosti. Odgovorna oseba je to največkrat počela tako, da je sopogodbenikom pisno in ustno obljubljala različne oblike poplačil obveznosti, izdajala menice brez kritja ali jih drugače spravljala v zmoto. Zaradi neizpolnitve obveznosti jim je povzročila za približno 530.000 evrov škode,« je zapisala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica celjske policijske uprave.

Kriminalisti so tega menda osumili Hildo Tovšak in ji naprtili še kazensko ovadbo zaradi suma davčne zatajitve in ponarejanja listin. Preiskovalci so prepričani, da je odgovorna oseba v začetku leta 2010 preslepila pristojen davčni organ, tako da je v imenu poslovno povezane gospodarske družbe iz Maribora davčnemu organu posredovala ponarejeno izjavo. Z njo je osumljena odgovorna oseba lažno prikazala, da je mariborska družba dala soglasje za pobot terjatev presežka obračunanega DDV v korist gospodarske družbe iz poslovnega sistema Vegrad. S tem je državno blagajno oškodovala za malo manj kot 100.000 evrov.

Glede na vse domnevne nepravilnosti v Vegradu je mogoče pričakovati, da se bo serija kazenskih ovadb nadaljevala, saj so s celjske policijske uprave sporočili, da kriminalistična preiskava v poslovnem sistemu Vegrad še ni končana.