Novi revizorji nad okostnjake v omarah Agrokorja

Podjetja iz skupine Agrokor iščejo nove revizorje, v Mercatorju ni pričakovati zamenjav.

Objavljeno
04. maj 2017 21.14
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Ljubljana – Nezaupanje izrednega upravitelja Agrokorja v uradne bilance podjetij nasedle skupine je dovolj veliko, da bodo vsa podjetja iz skupine 15. maja na skupščini razrešila revizorja lanskega poslovanja in imenovala novega. Slovenski dobavitelji so za zdaj mirni.

Ante Ramljak
, izredni upravitelj hrvaške skupine Agrokor, je slovenskim dobaviteljem Agrokorja in Mercatorja, ki je del prezadolžene skupine, vlil nujno dozo novega zaupanja. Izidor Krivec iz Celjskih mesnin, ki vodi skupino slovenskih dobaviteljev Agrokorju, zagotavlja, da so na zadnjem sestanku z Ramljakom dobili zagotovila, da jim bodo za dobave plačevali v dogovorjenem roku in da ne bo več plačevanja s kompenzacijami. O terjatvah, ki so zapadle do 10. aprila letos, bo odločal upniški odbor, Ramljak pa je obljubil, da bo naredil vse, da bo tudi slovenskim dobaviteljem poplačan čim večji del terjatev.

Zaupajo Ramljaku, on pa ne zaupa uradnim številkam

Medtem ko se hrvaška politika trese zaradi Agrokorja, je na zagrebški borzi vse v zvezi s tem podjetjem mirno. Konzum je že umaknjen z borze, trgovanje z delnicami Leda, Belja, Jamnice, Tiska, Vupika, Zvijezde in družbe Pik Vinkovci je ustavljeno. Hrvaški varuh trga vrednostnih papirjev (HANFA) je namreč začasno, do 15. maja, ustavil trgovanje z delnicami teh družb, ker izredni upravitelj Ramljak dvomi o verodostojnosti uradnih bilanc Agrokorja za lani.

Družbe, ki so del nasedlega Agrokorja, so na spletni strani zagrebške borze za 15. maj sklicale skupščine delničarjev, na katerih bodo glasovali o razrešitvi revizorja za leto 2016, to je bila manj znana družba Baker Tilly. Ali to, da izredni upravitelj ne verjame številkam, lahko skrbi dobavitelje, ki jim Ramljak obljublja, da bo storil vse, da ne bodo oškodovani? »Mislim, da ne. V določenem trenutku je ravnal skladno s številkami, ki jih je imel na voljo. Zahteva po novih revizorjih ne pomeni nujno, da ne verjame podatkom. Tudi sam bi najbrž ravnal podobno zgolj zato, da bi bil varnejši pri nadaljnjem odločanju,« komentira Krivec.

Mercator ostaja z Deloittom

Kaj Mercatorju prinaša menjava revizorjev v Agrokorju? Tako kot so revidiranje lanskega poslovnega leta v Agrokorju zaupali družbi PricewaterhouseCoopers (PWC), bo ta revidirala tudi vse hčerinske družbe. V Mercatorju pa bodo vztrajali pri dosedanjem revizorju, to je Deloitte, smo izvedeli neuradno. Po evropskih pravilih se morajo revizorji družb menjati na deset let, Deloitte je bil v Mercator imenovan leta 2013 in nadzorni svet je bil do zdaj z njihovim delom zadovoljen, smo izvedeli neuradno.

Centralna banka umirja

Guverner hrvaške osrednje banke Boris Vujčić je včeraj poudaril, da bo vpliv Agrokorjeve krize na gospodarstvo omejen in ne bo dosegel katastrofičnih napovedi. Ocenjuje, da bo Agrokorjev vpliv na hrvaško gospodarsko rast lahko dosegel od 0,3 do 0,4 odstotka, odvisno od poteka prestrukturiranja. »Očitno bo vpliv Agrokorjevih težav, čeprav gre za veliko družbo, zmeren, zato ne smemo opustiti pozornosti na vse druge obveznosti, ki jih moramo izpolniti za rast gospodarstva, to pa so predvsem strukturne reforme,« je Vujčić povedal na konferenci v Opatiji.