Novi twingo iz Revoza čaka na kupce

Jutri začetek prodaje: večino vozil bodo kot do zdaj izvozili.

Objavljeno
09. september 2014 20.12
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto
Novo mesto – Danes je prvi dan, ko je možen nakup novega Renaultovega avtomobila twingo, ki ga izdeluje samo novomeški Revoz. S prodajnim popustom je na voljo že za 8990 evrov. V Revozu računajo, da bodo do konca leta doma prodali 200 vozil, večino vozil pa bodo izvozili.

Serijska proizvodnja novega twinga, med nastajanjem znanega kot edison, je stekla maja letos. Njegovo izdelavo so povečevali, proizvodnjo starega twinga pa so končali do avgustovskega kolektivnega dopusta. Zdaj v Revozu v dveh izmenah naredijo 610 vozil, od tega je že dobrih 90 odstotkov novega twinga. Ostala sta štirisedežni smart, ki ga na skupni vozni osnovi s twingom izdelujejo v sodelovanju z Daimlerjem, na trg pa bo po njegovih informacijah prišel novembra, ter manjše količine clia za severnoafriške trge.

V Revozu so prepričani, da se bo to razmerje v prihodnje spreminjalo, največ pa si obetajo od novega twinga. Že prvi, ki je prišel na trg pred dobrima dvema desetletjema, je po besedah Marjana Murna iz Renaulta Nissana Slovenija spremenil definicijo majhnega avtomobila in so ga v prvi izvedbi prodali toliko, kot ima prebivalcev Slovenija. Novi twingo, ki je po vgrajenih delih tretjinsko slovenski avto, ohranja vse dobre lastnosti starega, je pa spet zelo drugačen od vseh avtomobilov v tem razredu po videzu, barvitosti, zasnovi pogona, prostornosti, novih prednjih sedežih, tako da v podjetju resno računajo na četrtinski delež trga že v prvem letu prodaje. Novi twingo je na voljo v dveh različicah motorja in treh opreme, kupci pa si lahko kombinacije izmišljajo po mili volji. Najdražja jih bo za zdaj stala 11.990 evrov; avto s šestprestavnim menjalnikom in s platneno streho na elektriko bo na voljo prihodnje leto.

Novo zaposlovanje

Član uprave Revoza Franci Bratkovič je na danšanji predstavitvi novega twinga potrdil, da je projekt Edison zelo pomemben za podjetje, regijo in državo. Vreden je 450 milijonov evrov, od katerih bo slovenska država prispevala pet odstotkov, na njegov račun pa so namesto 270 obljubljenih že zaposlili več kot 400 novih delavcev, še toliko pa jih bodo, če bo povpraševanje po novem twingu in smartu v skladu s pričakovanji. »O tem je še prezgodaj govoriti, a se pripravljamo in nas potreba po večji proizvodnji v nočni izmeni ne bo presenetila. V začetku ni bilo težav s pridobivanjem delavcev, saj so se razmere na trgu delovne sile spremenile, brezposelnost je večja, Revoz pa velja za dobrega delodajalca. Pričakujemo, da jih niti ob večji potrebi po novi izmeni ne bo,« je povedal Bratkovič. Revoz pri tem dobro sodeluje z novomeško območno službo zavoda za zaposlovanje, ki bo po potrebi razširila migracijsko območje delavcev tudi do Ljubljane.