Novi varuški je ime Zoyo Baby in prihaja iz Trbovelj

Pametni senzor, ki zazna zastoj dihanja pri dojenčkih. Trenutno je na Kickstarterju, kjer želijo zanjo zbrati 50.000 dolarjev.

Objavljeno
21. november 2015 16.13
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje - Nina Marin, zdravnica, specialistka družinske medicine, Matevž Kostanjšek, produktni vodja, razvojnik Simon Pišljar, tržnik Jošt Košak in Jure Zupanek, industrijski oblikovalec, so ekipa, ki se je iz Zasavja podala naravnost na Kickstarter. Zase pravijo, da so tehnološki navdušenci, svoj izdelek, napredni pametni senzor, ki zazna zastoj dihanja pri dojenčkih, pa so poimenovali Zoyo Baby. V kampanji, ki se konča konec leta, želijo zbrati 50.000 dolarjev. Toliko po Zupanekovi oceni potrebujejo za zagon proizvodje, za izdelavo orodja, nabavo materiala in elektronskih komponent.

Zgodba z Zoyo Baby se je začela spontano, pripoveduje Jure Zupanek. Nekega dne so se v krogu prijateljev pogovarjali o nesrečni izkušnji enega od njih, ki pa se je srečno končala: o zastoju dihanja pri hčerki in o tem, kakšno zmedo, stres in paniko doživijo starši v takih primerih. "Takrat se je porodila ideja: kaj narediti, da bi v takšnih situacijah starši natančno vedeli, kako ukrepati," pravi Zupanek in nadaljuje: "In potem smo skozi 'brainstorme' prišli do izdelka, ki ponuja kopico funkcionalnosti." Izdelek olajša začetne mesece starševstva tako, da stalno preverja dojenčkove življenjske funkcije, pravijo zasavski razvijalci, in nemudoma opozori na motnje. Med d rugim zaznava tudi otrokovo premikanje in opozori, ko se ta v spanju obrne na trebušček, kar dodatno ovira dihanje in prispeva k večjemu tveganju.

Skupina Zasavcev je razvila senzor, katerega primarna funkcija je, da zazna prenehanje dihanja in prek pametnega telefona ali Applovih ročnih ur starše opozori na nepravilnosti ali upočasnjene vitalne funkcije - in še več: zazna tudi povišano telesno temperaturo, nepravilno dihanje, mokro pleničko, pravilno lego pri spanju in otroški jok. Pri težavah z dihanjem in pri previsoki temperaturi Zoyo Baby sveže pečenim staršem pomaga z navodili. Mogoče ga je namestiti na pleničko, ali ga položiti na polico ali na posteljico kot "lovilca sanj", ki deluje kot temperaturni senzor oziroma kot naprava za zaznavanje otroškega joka. Nenadna smrt v zibki je sicer tretji najpogostejši vzrok smrti pri dojenčkih.

Zoyo Baby je otroški koži prijazen izdelek v modri, rožnati in nevtralni rumeni barvi, narejena iz antialergičnega materiala, oblikovalsko dovršen - brez ostrih robov in varen. Vgrajeno ima nizkoenergijsko (BLE -Bluetooth Low Energy) tehnologijo, kjer je sevanje znižano na minimum oziroma je 80-krat nižje od primerljivih "babymonitor" naprav.

Polni se brezžično, ne povzroča sevanja, prijazna pa je tudi njegova cena: prvih sto podpornikov na Kickstarterju bo za napravo in polnilec odštelo 80 dolarjev, za naslednjih dvesto bo paket stal 90 dolarjev, v redni porodaji pa bo zanj treba odšteti 119 dolarjev.