Novogoriški Final gre v stečaj

Zoper odgovorne osebe družbe so bile pred časom podane kazenske ovadbe. Final toži novogoriško občino.

Objavljeno
09. oktober 2012 19.12
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Nova Gorica – Na novogoriškem okrožnem sodišču se je začel stečajni postopek zoper gradbeno podjetje Final. Njegov direktor Haddis Kifle trdi, da je k stečaju prispevala tudi sovražnost okolja, v katerem je bila družba ustanovljena, drugače pa menijo v tukajšnji območni obrtno-podjetniški zbornici. Final podizvajalcem del dolguje okrog 170.000 evrov, zaradi česar je obstoj marsikaterega od njih ogrožen.

Začetek stečajnega postopka je predlagalo prav vodstvo družbe, kar je za Delo potrdil tudi Haddis Kifle, direktor Finala. Po njegovih besedah je začetek konca novogoriškega gradbinca, ki je bil ustanovljen pred več kot šestimi desetletji in je konec lanskega leta zaposloval 52 ljudi, pomenila lanska odločitev novogoriške občine, da preprosto prekine pogodbo in unovči bančno garancijo za obnovo vrtca Ciciban. Občina je gradbenemu podjetju takrat zagrozila, da mora predati gradbišče, sicer bodo pravico iskali po sodni poti. »Občino tožimo, saj nam dolguje okrog 470.000 evrov. Tožbo smo vložili junija letos,« pravi Kifle. »Final je bilo solidno podjetje, a očitno smo bili nekomu trn v peti,« poudarja. Na zavod za zaposlovanje bodo po njegovih besedah sicer poslali le dva delavca, družba pa nekdanjim zaposlenim dolguje še del regresa.

Drugače pa menijo v Območni obrtno-podjetniški zbornici (OOZ) Nova Gorica, kjer so letos že dvakrat javno opozorili na težave zaradi neplačila Finala več različnim podizvajalcem. Po podatkih odvetnika Mitje Mateliča Final podizvajalcem zbornice dolguje okrog 170.000 evrov, še mnogo večje so menda njegove druge obveznosti. »Družba Final je novembra lani na podjetje Finel prenesla več stavbnih zemljišč v Kromberku v vrednosti več kot 500.000 evrov, pri čemer kupnina Finalu ni bila plačana. Final je bil vse do junija letos tudi 100-odstotni lastnik družbe Finel, nato pa je junija svoj poslovni delež prenesla na Simona Kifleja, sicer brata Haddisa Kifleja, ki je prek družbe Fin-Go lastnik družbe Final. Ker so vsi bančni računi družbe Final neprekinjeno blokirani vse od začetka marca letos, je zelo verjetno, da niti Simon Kifle kupnine za družbo Finel podjetju Final ni plačal. Drugi takšen primer je ustanovitev hipoteke na hali v Kromberku v korist družbe NLB Leasing, d. o. o., v vrednosti 1.430.000 evrov decembra lani. Niti iz tega razpolaganja s premoženjem družba Final ni poplačala svojih podizvajalcev,« so julija letos opozorili v OOZ Nova Gorica.

Zato so zoper družbo Final in njenega direktorja že marca letos vložili tudi kazensko ovadbo zaradi razlogov za sum storitve več gospodarskih kaznivih dejanj. »Odgovora na vloženo kazensko ovadbo še nismo dobili,« pravi Boža Lovrečič Špacapan, sekretarka Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica.