»NS NLB povsem zaupa upravi«

Janko Medja ostaja na čelu banke. Uprava se je zavezala, da bo vodila ustrezne postopke s Korn Ferryjem.

Objavljeno
30. avgust 2013 23.56
Janko Medja - Sobotna
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana - »Nadzorni svet poudarja, da v polni meri zaupa upravi pri njenih prizadevanjih za preobrazbo banke,« so pozno zvečer sporočili iz NLB po včerajšnji znova maratonski seji nadzornega sveta.

Nadzorniki pod vodstvom Franceta Arharja so se namreč, kot smo že napovedali, znova seznanil tudi s poročilom o ukrepih, povezanih s pogodbo med NLB d.d. in družbo za iskanje kadrov Korn/Ferry International; za njene storitve je NLB plačala 680 tisoč evrov. Uprava pod vodstvom Janka Medje se je zavezala, da bo »vodila ustrezne nadaljnje postopke s pogodbenikom,« s temi pomirljivimi sporočili, ki prihajajo iz banke, pa je očitno tudi konec večtedenskih ugibanj o morebitni zamenjavi prvega moža NLB zaradi poslov banke s Korn Ferryjem.

Nadzorni svet se je ob tem »seznanil tudi s strateškimi cilji NLB Skupine ter programom preobrazbe banke. v okviru procesa načrtovanja ter priprave strategije pa bo v zadnjem kvartalu leta dejavno sodeloval z upravo banke pri pripravi konkretne strategije banke ob upoštevanju tržnih in drugih dejavnikov okolja,« so še sporočili iz NLB.

Nadzorniki so obravnavali tudi scenarije projekcij poslovanja za obdobje 2013-2017 ob različnih predpostavkah. »Informirali so tudi o procesih pregleda portfelja banke v okviru sistemskega pregleda in stres testov ter o postopkih presoje državne pomoči s strani Evropske komisije in se seznanil z resnostjo situacije v slovenskem gospodarstvu in finančnem sektorju, vključno z NLB.«
NS je obravnaval tudi poročilo o poslovanju banke tako z vidika rezultatov poslovanja kot prihodnjih izzivov in v letu 2013 že doseženih uspehov. Kot je znano, je skupina NLB v prvem poletju letos pridelala 91,2 milijona izgube po davkih, predvsem na račun oslabitev in rezervacij, v banki pa tudi ob koncu tega leta še vedno načrtujejo izgubo. Obravnaval je tudi poročilo o tveganjih NLB Skupine za obdobje prve polovice 2013 in o ukrepanjih banke na področju reševanja problematike kreditov največjim problematičnim komitentom, so še sporočili iz banke.
BS zaostruje merila za nadzornike
Včeraj se je sestal tudi svet Banke Slovenije, ki je na podlagi smernic Evropskega bančnega organa (EBA) sprejel spremembe in dopolnitve petih podzakonskih predpisov, ki se nanašajo na ocenjevanje primernosti članov uprav in nadzornih svetov s strani bank in hranilnic. Banke bodo morale po novem sprejeti in izvajati politike, v katerih bodo določeni kriteriji ugleda, izkušenj in upravljanja, ki jih bodo morali izpolnjevati kandidati za člane uprav in nadzornih svetov.