O Agrokorju danes v Beogradu

O nasedlem hrvaškem podjetju se bodo pogovarjali resorni ministri iz štirih držav regije.

Objavljeno
18. april 2017 21.07
jsu*Agrokor
Novica Mihajlović, Božena Križnik
Novica Mihajlović, Božena Križnik
Ljubljana – Ministri za gospodarstvo štirih držav, v katerih deluje sistem Agrokor, bodo uskladili delovanje za zaščito svojih dobaviteljev in zaposlenih. Slovenski dobavitelji se naprej organizirajo, lex Agrokor pa bo šel na aprilski seji pred poslance v hitri postopek.

»Ne potrebujemo radikalnih ukrepov glede na to, da Mercator posluje stabilno, izpolnjuje zahteve do malih dobaviteljev, z velikimi pa ima posebne pogodbe. Dokler je vse skladno z zakoni, ni potrebe za posebne ukrepe,« je odnos Srbije do krize v Agrokorju za srbsko televizijo komentiral podpredsednik srbske vlade in minister za gospodarstvo Rasim Ljalić. Ljajić je tudi gostitelj srečanja ministrov za gospodarstvo Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Srbije, ki bo danes v Beogradu. Hrvaški minister na srečanje ni vabljen. Ljajić si od današnjega sestanka obeta, da bodo države pojasnile, kaj so do zdaj storile v tej zadevi in kaj lahko skupaj storijo, da čim bolj zaščitijo zaposlene in dobavitelje Agrokorja.

Slovenskim dobaviteljem 40 milijonov evrov dolga

Izidor Krivec
iz Celjskih mesnin, ki vodi novoustanovljeni odbor slovenskih dobaviteljev Agrokorju, je včeraj vodil nov sestanek dobaviteljev. »Večina slovenskih dobaviteljev, ne le iz živilske panoge, se nas je že zbrala in približno smo ocenili višino terjatev do Agrokorja,« pravi Krivec. Trenutno Agrokor slovenskim dobaviteljem dolguje okoli 40 milijonov evrov. Krivec upa, da se bodo organizirani slovenski dobavitelji prihodnji teden sestali s prisilnim upraviteljem Antejem Ramljakom, vzpostavili pa so tudi že stike s predsednico odbora hrvaških dobaviteljev Agrokorja.

»Naš glavni cilj je, da ostanemo vključeni v vse tokove informacij in da nas obravnavajo tako kot hrvaške dobavitelje. S tem sistemom si želimo še naprej sodelovati, radi pa bi vedeli, kdaj in kako bodo naše terjatve plačane,« pravi Krivec, ki vztraja, da morajo njihove terjatve biti v celoti plačane.

Bo sezona prinesla odrešitev?

Čeprav slovenski odbor dobaviteljev Agrokorju večinoma združuje živilska in kmetijska podjetja, so odprti tudi za dobavitelje iz drugih panog. V odboru ni Izeta Rastoderja, ki je s svojo ljubljansko družbo Rastoder največji dobavitelj banan in drugega eksotičnega sadja sistemu Agrokor. Rastoder na mesec dobavi za okoli 20 milijonov evrov blaga skupini Agrokor. V zadnjem trenutku mu je uspelo poravnati večino odprtih obveznosti, Agrokor mu zdaj dolguje še od štiri do pet milijonov evrov.

»Za nas je najpomembneje, da Mercator redno plačuje, in moram priznati, da do črke natančno upoštevajo dogovore. Bistveno je, da dobavitelji podpremo Mercator, tako bomo vzpostavili zaupanje, ki bo koristno za celoten sistem,« pravi Rastoder. Spomnil je, da je pred vrati turistična sezona. »Sezona je za Hrvaško, Konzum in vse nas, ki mu dobavljamo, zelo pomembna, zelo pomembno je, da smo zraven med sezono,« poudarja Rastoder.

Lex Mercator jutri v parlament

Državni zbor bo zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah, ki so sistemsko pomembne za Slovenijo, na kratko lex Mercator, obravnaval po hitrem postopku. Če se bodo poslanci izrekli za širitev dnevnega reda, bo to že na aprilski seji, ki se bo začela v četrtek. Razprava bo gotovo živahna, saj opozicija kritizira način in vsebino predloga, del koalicije pa dvomi o njegovi učinkovitosti.

Poslovni rezultati Mercatorja zamujajo

Letno poročilo Skupine Mercator in družbe Poslovni sistem Mercator za lani ni bilo objavljeno včeraj, kot je bilo predvideno v finančnem koledarju družbe, ampak bo predvidoma objavljeno v torek, 25. aprila. Hude finančne težave njenega lastnika, hrvaškega Agrokorja, Mercator in njegovo poslovanje še bolj potiskajo pod drobnogled javnosti zaradi tveganj za morebitno izčrpavanje družbe.