O kandidatih za upravo SDH ni soglasja

Menda ni izključeno, da bi tretji član uprave za leto dni lahko postal kdo od nadzornikov SDH.

Objavljeno
19. marec 2018 20.25
Posodobljeno
20. marec 2018 05.00
Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič 21.marca 2017 [nadzorni svet,SDH,Damjan Belič,predsedniki]
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Na dnevnem redu četrtkove seje nadzornega sveta SDH je tudi imenovanje tretjega člana uprave družbe, a lahko se zgodi, da člani o tem ne bodo odločali ali nikogar izbrali. Neuradno je mogoče izvedeti, da o nobenem od kandidatov ni soglasja.

V Delu smo razkrili, da je nominacijska komisija nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) prejšnji teden med štirimi kandidati v ožjem izboru za člana uprave družbe predlagala dve imeni. Med njima je po naših informacijah nekdanji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko. Čeprav je bil predlog te komisije, ki so jo sestavljali vsi nadzorniki, vodil pa Duško Kos, sprejet soglasno, pa menda ni soglasja o tem, koga bi izbrali za tretjega člana.

Zorka menda podpira poslanec Matjaž Han in s tem tudi SD, medtem ko si minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po naših informacijah prizadeva za imenovanje Marka Tišme, ki pa ga nominacijska komisija ni izbrala v krog dveh najprimernejših kandidatov. Tišma velja za Počivalškovega človeka, saj je nadzornik Term Olimia, od koder prihaja in kamor bi se po končanem mandatu lahko vrnil tudi minister za gospodarstvo. O Tišmi se je menda poenotila tudi koalicija.  

Minister zaupa nadzornikom

Počivalšek ni član nadzornega sveta SDH in tudi nima glasovalne pravice, je pa po zakonu vabljen na seje, zato je mogoče pričakovati, da bo v četrtek izrazil svoje stališče do imenovanja tretjega člana. Za Delo včeraj ni hotel potrditi, da podpira Tišmo, češ da ga z njim povezujemo mediji. »Vseeno je, kdo bo imenovan na to funkcijo, pomembno pa je, da bo to oseba, ki bo znala upravljavsko združiti turistično dejavnost, jo konsolidirati in jo nato tudi privatizirati. Zaupam nadzornemu svetu SDH in verjamem, da bodo sprejeli pravo odločitev,« je pojasnil.

Opozoril je, da vlada opravlja le še tekoče posle. »SDH je samostojna ustanova in ni vezana na vlado, vendar bo nadzorni svet SDH moral upoštevati tudi ta moment, da bi se izognili očitkom o hitenju z imenovanjem,« je dodal, a zanikal, da s tem predlaga, naj ne imenujejo novega člana uprave.

Menda ni izključeno, da bi tretji član uprave za leto dni lahko postal kdo od nadzornikov SDH. Poleg Andreja Bertonclja se omenja še predsednik Damjan Belič. Ta te možnosti ne zanika, če ne bo druge rešitve. »Nimam pa interesa, da bi prevzel to funkcijo,« zatrjuje Belič.

Cena Kota odvisna od bank

Nadzorni svet SDH naj bi v četrtek potrdil tudi državni odkup 66-odstotnega deleža Kota od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), o čemer bosta predvidoma v sredo odločala tako vlada kot skupščina slabe banke. To namero je že lani poleti sprejela vlada, ker da je to edino podjetje v državi z ustrezno infrastrukturo za predelavo in neškodljivo uničenje živalskih stranskih proizvodov kategorije 1 in 2, za kar ima tudi državno koncesijsko pogodbo.

Država naj bi DUTB za omenjeni delež odštela od 1,58 do 2,85 milijona evrov. Toliko namreč znaša ocenjena tržna vrednost, dejanska cena za poslovni delež pa bo po pojasnilu ministrstva za finance odvisna od izpolnitve pogodbenih zavez.