O nadzornikih SDH v luči prodaje NLB

Vlada bi lahko o imenih odločala danes, a to ni gotovo.

Objavljeno
17. maj 2017 18.01
suhadolnik vladna palača
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Potem ko je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman prejšnji teden na mizo dobila predlog petih kandidatov za nadzornike SDH, se koalicija očitno še ni odločila, ali bo pohitela in dva od njih izbrala že danes ali bo počakala na zaključek prodaje NLB.

Ministrstvo je sprva hotelo čim prej popolniti nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH). A ker se je vmes začel postopek prodaje NLB, so po naših informacijah začeli razmišljati, da bi z odločitvijo počakali do zaključka prodaje, predvidoma sredi junija. Povedano drugače, da poslancem imena predlaganih kandidatov v sprejem ne bi poslali pred junijsko sejo državnega zbora.

Nova nadzornika bosta namreč takoj prevzela funkcijo in če bi bila potrjena že na majski plenarni seji, ki se začne v ponedeljek, bi se morala takoj ukvarjati s prodajo NLB. Nadzorniki SDH bodo namreč v prihodnjih tednih še dvakrat odločali o prodaji naše največje banke, in sicer glede prospekta in razpona cene za delnico ter na koncu še o ponujeni ceni. Ker je nadzorni svet le petčlanski, ena članica pa se iz odločanja zaradi možnega konflikta interesov izloča, bi breme te odločitve takoj padlo tudi na nova člana, ki bi teoretično lahko celo vplivala na to, da se banke ne proda.

Tri plus ena

Nadzorni svet SDH ima sicer trenutno tri člane s polnim mandatom in enega z začasnim. Igor Kržan je bil namreč za nadzornika državnega upravljavca nedavno imenovan prek sodišča do imenovanja novih nadzornikov. Za to funkcijo se je sicer na razpis prijavil tudi Kržan, ali je bil med 24 kandidati  izbran v ožji izbor imen, ki jih je strokovna komisija predlagala ministrici Vraničar Ermanovi, pa ni znano.