O resnem ponudniku za Telekom Srbija v sredo

Ponujena cena je nižja, kot so v Beogradu pričakovali.

Objavljeno
07. december 2015 11.05
A. S.
A. S.

Beograd − Od šestih ponudb, ki so jih v srbski prestolnici dobili za tamkajšnji telekom, je po besedah predsednika vlade Aleksandra Vučića ena resna. Ampak − ponudba je resda višja kot leta 2011, vendar nižja, kot je vlada pričakovala.

Tri tedne po oddaji zavezujočih ponudb tako ni jasno, kdo vse je ponudbo sploh dal. Med ponudniki je menda ameriški sklad Apollo, verjetni prihodnji lastnik NKBM, ki je ponudbo sestavil v sodelovanju s Telekomom Slovenija. Odločitev bo menda znana do srede.

Odločitev bo taka, da bo najboljša za občane, je napovedal Vučić. »Nekdo odločitev mora sprejeti, karkoli bomo storili, nekomu ne bo ustrezalo,« se zaveda srbski premier. In dodal, da je vlada v veliki dilemi − sprejeti ponudbo ali ne. In ponovil, da je v primeru prodaje Telekoma Srbija veliko licemerja, posebej pri tistih, ki podjetje zdaj razglašajo za »srebrnino«. 

V Beogradu sicer že mesece ponavljajo, da Telekoma Srbija ne bodo prodali pod ceno. Vlada (predvsem pa javnost) naj bi za 58-odstotni delež (plus dvajset odstotkov lastnih delnic, ki jih ima Telekom Srbija) pričakovala približno 1,5 milijarde evrov. 14,95 odstotka delnic Telekoma Srbija je v lasti državljanov, 6,94 odstotka pa v lasti zaposlenih in nekdanjih zaposlenih v Telekomu Srbije.

V prejšnjem poskusu privatizacije Telekoma Srbije je bila njegova vrednost ocenjena na 2,2 milijarde evra, za 51 odstotkov delnic je takratna vlada zahtevala najmanj 1,4 milijarde evrov, edini ponudnik avstrijski telekom pa je ponudil 1,1 milijarde evrov.