»Občina omogočila menedžerski prevzem Mlinotesta«

Mali delničarji prepričani, da bo občina Ajdovščina delnice prodala družbi Mlino, in ne najboljšemu ponudniku.

Objavljeno
07. junij 2017 00.43
SLOVENIJA,AJDOVSCINA ,5.10.2012,DAN ODPRTIH VRAT MLINOTESTA. TEHNICNI DIREKTOR BORIS KOVAC.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) ajdovsko občino obtožuje, da je z javnim denarjem pomagala vodilnim v tamkajšnji družbi Mlinotest izpeljati menedžerski prevzem prek družbe Mlino.

VZMD navaja, da si je družba Mlino, ki jo obvladujejo Mlinotestovi menedžerji, prilastila 71 odstotkov delnic ajdovskega pekarskega podjetja, medtem ko je v prevzemu sodelovala še ajdovska občina pod pretvezo, da pri nakupu delnic Mlinotesta zasleduje javni interes. Mali delničarji na to nakazujejo z delničarskim sporazumom, ki sta ga leta 2015 podpisala Mlino in občina, čeprav jim ga občina ni odstopila v vpogled, češ da gre za poslovno skrivnost.

Prek informacijskega pooblaščenca je VZMD vendarle uspelo najti vsebino, kjer pooblaščenec ugotavlja, da je občina za nakup delnic Mlinotesta namenila skoraj milijon evrov, vendar zdaj ni samostojna niti pri uresničevanju glasovalnih pravic niti pri prodaji teh delnic. Zato se v združenju sprašujejo, ali občina z napovedano prodajo delnic prihodnje leto sploh ne more ponuditi paketa Mlinotestovih delnic najboljšemu ponudniku, ampak jih je zavezana prodati zgolj družbi Mlino.

»Popolnoma nerazumljivo je, da občina vstopa v pravna razmerja z zasebno družbo, sklepa sporazume in porabi skoraj milijon evrov občinskega denarja, vendar vsebine sporazumov nikakor ne želi razkriti niti svojim občanom. Edini smiseln razlog, da občina skriva vsebino sporazuma, bi lahko bil, da sporazum ni sklenjen v interesu občine, ampak v interesu zasebne družbe Mlino, na kar v VZMD opozarjamo že od vsega začetka,« je prepričan predsednik združenja Kristjan Verbič.

Mnenje o pravilnosti poslovanja z naložbo v Mlinotest bo sicer podalo računsko sodišče, ki revidira pridobitev delnic.

Predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj. Foto: Blaž Močnik/Delo

V Ajdovščini so sklep o razglasitvi občinskega interesa, ki je bil podlaga za nakup delnic Mlinotesta v višini 930.000 evrov, v občinskem svetu sprejeli konec leta 2014. Občina naj bi delnice prodala prihodnje leto za isti znesek. V združenju še namigujejo, da je vodstvo Mlinotesta v tem času dobilo dovolj denarja za odkup občinskega deleža, zato je prenehala potreba po občinskem »parkirišču« delnic.

Občina Ajdovščina je vseskozi delovala v javnem interesu in v enakopravnem partnerstvu z družbo Mlino zagotavljala javni interes, odgovarjajo v lokalni skupnosti.

»Ne Mlino sam in ne občina sama ne bi mogla doseči zastavljenih ciljev. Danes, ko že lahko preverimo doseganje ciljev te občinske naložbe, ugotavljamo, da je bila več kot smiselna in da nam je uspelo uresničiti vse cilje, ki smo jih z naložbo zasledovali. Družba Mlinotest ima stabilno lastniško strukturo, sedež in vse svoje funkcije v Ajdovščini, ohranila je stopnjo zaposlenosti, posluje dobro in vlaga v razvoj dejavnosti,« je poudaril ajdovski župan Tadej Beočanin in združenju vrnil žogico: »To pa je v nasprotju s črnogledo domišljijo VZMD, polno ugibanj, špekulacij in neresnic.«

Največji lastnik Mlinotesta je trenutno glede na uradne podatke še vedno Vipa Holding v likvidaciji z 48 odstotki, sledita pa Mlino (23), Fin Vita (18) in občina (6). Mlino je v večinski lasti predsednika uprave Mlinotesta Davida Nabergoja (22) in podjetja Evklid (22), ki ga obvladuje član uprave Matija Majcenovič, ter Danila Kobala (12), prav tako člana uprave, in odvetnika Blaža Pračka (7), ustanovitelja Mlina.