Obilo priložnosti v hitro rastoči Indiji

Obisk poslovnežev Indijskemu gospodarstvu napovedujejo, da bo do leta 2030 tretje največje.

Objavljeno
04. september 2014 17.12
Đerić Ljiljana, gospodarstvo
Đerić Ljiljana, gospodarstvo
Ljubljana – Indijsko gospodarstvo bo letos predvidoma zraslo za 5,4 do 5,9 odstotka, do leta 2030 pa naj bi se povzpelo na tretje mesto lestvice največjih. Zato je in bo na indijskem trgu veliko priložnosti tudi za naše družbe in o tem je bil ta teden govor na blejskem strateškem forumu in v Ljubljani na GZS.

GZS je gostila predstavnike petih indijskih transnacionalnih podjetij, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, od gradbeništva do svetovanja in povezovanja podjetij. Na interaktivni konferenci so se namreč o možnih novih poslih pogovarjali s predstavniki 13 slovenskih podjetij z različnih področij. Tako slovenski kot indijski poslovneži so pokazali precej zanimanja za sodelovanje tudi na področju investicij.

Indija je neto prejemnica tujih neposrednih vlaganj. V zadnjih desetih letih je bilo v Indiji uresničenih 7317 tujih neposrednih naložb v skupni vrednosti skoraj 346 milijard evrov, zagotovila pa so 2,2 milijona novih delovnih mest. Najpomembnejši tuji naložbeniki so Američani, Japonci in Britanci.

V Letriki zadovoljni v Indiji

A so tam tudi nekateri slovenski vlagatelji. Denimo Letrika, ki je lani skupaj z indijsko družbo Roots Industries ustanovilo proizvodno podjetje Letrika Roots v mestu Coimbature na Jugu Indije; in sicer za proizvodnjo zaganjalnikov družine AZE in alternatorjev AAK. Indijski partner Letrike je bil že prej na tamkajšnjem trgu uveljavljen dobavitelj različnih električnih izdelkov. Kot je na konferenci na GZS dejal predsednik uprave Letrike Edvin Sever, gre za obetavno naložbo.

Na indijskem trgu so navzoča tudi nekatera druga naša podjetja. Gostol-Gopan je tam že desetletje, predlani pa je s tamkajšnjim partnerjem CS Aerotherm v Bangalorju ustanovil skupno podjetje »CS Gostol Bakery Solutions«, ki indijskim investitorjem na ta način nudi cenovno sprejemljive rešitve za pekarsko opremo za njihove srednje in velike industrijske pekarne.

Robotina v Indijo prodaja sisteme za avtomatizacijo zgradb, nadzorne sisteme za sončne elektrarne in solarne ter hibridne napajalne sisteme. Lani je skupaj s tamkajšnjim partnerjem Haryani na severu Indije odprla lokalno proizvodnjo.

Izboljšati povezave

V Indiji so za naša podjetja še neizrabljene priložnosti. Perspektivne dejavnosti so zlasti avtomobilska industrija, inženiring, biotehnologija in zelene tehnologije. In poslovneži bi bili veseli, kot je bilo te dni slišati na blejskem strateškem forumu in na GZS, neposredne letalske povezave in pomorske linije med Luko Koper in kakšnim indijskim pristaniščem.

Stroški proizvodnje so v Indiji zelo nizki, delovna sila pa je mlada (povprečna starost 24 do 25 let) in zna angleško. Zelo hitro se veča srednji sloj, pomanjkljivost pa je slaba infrastruktura, ki jo v zadnjem času pospešeno gradijo in načrtujejo nove velike infrastrukturne projekte.

Petletni načrt do leta 2017, ki ga je sprejela že prejšnja vlada, nadaljevala pa naj bi ga tudi sedanja vlada premiera Naredre Modija, predvideva za kar tisoč milijard dolarjev investicij v infrastrukturo, predvsem na področjih pridobivanja električne energije, cest in mostov, telekomunikacij, železniškega omrežja, namakalnih sistemov, oskrbe z vodo in komunalno infrastrukturo, pristanišč, letališč, skladiščnih zmogljivosti, naftovodov in plinovodov.

Slovenskim podjetjem v Indiji lahko pomaga tudi Evropski poslovni in tehnološki center (EBTC), ki promovira evropske čiste tehnologije. Ustanovila ga je EU, usklajevalec njegovih dejavnosti pa je združenje evropskih gospodarskih zbornic Eurochambres. V EBTC je evropskim podjetjem brezplačno na voljo vrsta podpornih storitev. Poleg tega lahko našim poslovnežem pri navezovanju stikov z indijskimi pomagajo tudi naša diplomatsko-konzularna predstavništva. Poleg veleposlaništva v New Delhiju imamo v Indiji še konzulate v mestih Mumbai, Bangalore, Kalkuta in Čenaj.