Odhod direktorja iz LafargeHolcima

Eric Olsen odhaja s položaja sredi julija, začasno na njegovo mesto prvi nadzornik.

Objavljeno
24. april 2017 20.33
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana – Največji svetovni proizvajalec cementa, švicarsko-francoski LafargeHolcim, je danes sporočil, da generalni direktor družbe Eric Olsen s 15. julijem odstopa s položaja. Odločitev, ki jo je uprava že sprejela, je posledica notranje preiskave posluževanja »nesprejemljivih praks« podjetja v Siriji za ohranitev delovanja tamkajšnje tovarne.

»Za odstop sem se odločil, ker sem prepričan, da bo poteza prispevala k uspešnemu premagovanju napetosti, ki so se v zadnjem času pojavile zaradi sirske zadeve,« je dejal Eric Olsen. Poudaril je, da v sporno početje ni bil niti vpleten niti z njim seznanjen, a meni, da bo njegov odstop kljub vsemu pripomogel k povrnitvi zaupanja v družbo. Ta Olsenovega naslednika že išče, začasno pa bo njegove naloge prevzel prvi nadzornik družbe Beat Hess.

Že januarja so mediji poročali, da je francoska vlada sprožila postopek proti družbi zaradi spornega kupovanja nafte za tovarno v Džalabiji. Tovarno so sicer zaprli, še preden je leta 2015 prišlo do združitve s švicarskim Holcimom, v začetku marca pa so v skupini priznali nepravilnosti.

Nesprejemljive prakse

Različne oborožene skupine so takrat nadzorovale območje okrog tovarne. Lokalno podjetje naj bi plačevalo tamkajšnjim skupinam, da so omogočile dobavo nafte, so pojasnili v skupini. »Ukrepi za nadaljevanje proizvodnje v tovarni so bili nesprejemljivi,« so poudarili. To naj bi se dogajalo leta 2013, ko so se razmere v Siriji zaostrile, in sicer v tovarni, ki stoji 150 kilometrov severovzhodno od Alepa.

Lafarge je omenjeno tovarno kupil leta 2007, proizvodnjo so tam zagnali leta 2011, tri leta kasneje pa so jo zaradi nemirov in varnostnih groženj zaprli.