Odličja za slovenske pekovske izdelke

Na letošnjem ocenjevanju podelili kar 124 zlatih priznanj.

Objavljeno
07. februar 2017 15.57
Posodobljeno
07. februar 2017 15.57
Nagrade za dober kruh
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana − Slovenski peki so tudi na letošnjem ocenjevanju kakovosti kruhov, pekovskega peciva in slaščic dobili potrditev, da so njihovi izdelki odlične kakovosti. Na tokratnem, že 17. po vrsti ocenjevanju pekovskih izdelkov, ki ga je pripravila Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so podelili kar 124 zlatih priznanj za odlično kakovost.

Ocenjevalna komisija na čelu z dr. Tomažem Požrlom iz Biotehniške fakultete je letos ocenila rekordno število vzorcev: prijavljenih je bilo skupaj 136 izdelkov, med njimi tudi drobno pekovsko pecivo, fino pecivo, keksi, testenine in sveže slaščice.

»Ne gre za tekmovanje ampak za potrjevanje odlične kakovosti,« je na podelitvi priznanj poudarila Jana Ramuš iz zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Podjetja namreč prijavijo na ocenjevanje izdelke, za katere so prepričani, da zaslužijo zlato odličje. Strokovna komisija ocenjuje anonimne izdelke po posebni ocenjevalni lestvici. Ocenjujejo organoleptične lastnosti, zunanji videz izdelka, kakovost skorje in sredice, vonj in okus. Med letom sledi še kontrolno ocenjevanje izdelkov, ki jih komisija pobere s polic.

Zlata priznanja so podelili 57 kruhom, 21 pekovskemu pecivu, 15 za fino pekovsko pecivo, za 13 vrst keksov , 8 testeninam in in 6 za sveže slaščice. Največ odličij je znova prejelo Žito, ki je največje pekovsko podjetje v državi, in sicer skupno 28 - za 22 vrst kruha in pekovskih izdelkov, štiri vrste testenin in dve vrsti keksov.

»Poslanstvo nas pekov je, zagotavljati potrošnikom zdrave, kakovostne, okusne pekovske izdelke. Glede na to da nam danes trg ponuja nepregledno množico izdelkov, med katerimi nekateri ne dosegajo primerne kakovosti nam ravno to ocenjevanje kakovosti omogoča, da potrošniku zelo jasno povemo, kaj je vrhunski izdelek,« je na podelitvi priznanj poudaril Janez Bojc, predsednik zbornične sekcije za pekarstvo.

Kakovost izdelkov slovenske pekovske industrije vse bolj prepoznavajo tudi v deželah, ki veljajo za zibelko pekovske industrije, kar izvoz slovenskih pekovskih izdelkov v zahodno Evropo povečuje iz leta v leto, je izpostavil Bojc.

»Izvažamo že v klasične pekovske dežele, kot so Nemčija, Italija, celo Francija. Sledimo globalnim trendom polpečenega kruha, ki omogoča vedno svež kruh na prodajnih policah, manjšo porabo aditivov, občutno manj je zavrženega kruha. Razvijamo izdelke posebnih vrst kruha, manjših oblik. Veliko pozornost namenjamo kruhom, pomembnim za naše zdravje, kamor sodijo izdelki iz polnozrnate moke in ekoloških surovin, izdelki brez glutena, z manj maščob, sladkorja in soli. Prvi pogoj za kakovosten kruh pa je dobra moka. Vsi se zavedamo, da ni dobrega kruha brez kakovostne moke. Podeljena zlata odličja so nagrada za inovativnost domačih pekov in so hkrati obveza za nadaljnji razvoj in velika zaveza do naših kupcev.«