»Odlična alternativa slabo delujočemu bančnemu sistemu«

Vse več podjetij se odloča za zadolževanje na kapitalskem trgu z izdajo komercialnih zapisov in podjetniških obveznic.

Objavljeno
23. december 2015 16.43
Preiskava na Slovenski Industriji Jekla. V Ljubljani 2.12.2015gospodarstvo,kriminal]
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Letošnje leto je bilo pri izdajah obveznic in komercialnih zapisov eno izmed najuspešnejših v zgodovini slovenskega trga kapitala, ugotavljajo v borznoposredniški družbi Alta. Tudi v NLB opažajo, da vse več podjetij spoznava prednosti alternativnih virov financiranja.

Dolžniške vrednostne papirje so izdali Gorenje, Impol 2000, Slovenska industrija jekla (SIJ), Gen-I, Mercator, Incom, Prva finančna agencija, Valiant, KD Group in CVS Mobil, pa tudi Slovenski državni holding.

»Podjetniška obveznica omogoča zadolževanje v relativno večjem znesku z načeloma daljšo ročnostjo in kasnejšo dospelostjo. Dobrim podjetjem pri izdaji obveznic načeloma ni treba dati zavarovanj ali zavez, kot pri najemu kredita. To velja za relativno dobra podjetja, izdajatelji s slabšo boniteto morajo dati zaveze,« je pojasnil Branko Gregorec iz NLB in dodal, da se lahko z zadolževanjem z obveznicami manjša zavarovani del dolga na račun nezavarovanega.

NLB je kot organizator ali soorganizator letos sodelovala pri izdaji za skupaj 224 milijonov evrov podjetniških dolžniških vrednostnih papirjev na slovenskem trgu.

Obveznice in komercialne zapise, ki večinoma kotirajo na Ljubljanski borzi, so vpisale domače in tuje banke, zavarovalnice, pokojninske družbe, vzajemni skladi in ostali institucionalni vlagatelji, so našteli na Alti. Obveznice SIJ je vpisala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Ta je prvič sodelovala pri izdaji podjetniških obveznic katerega od slovenskih izdajateljev.

Kakšne so izkušnje podjetij?

»EBRD, kot mednarodno najprepoznavnejšega institucionalnega investitorja v Evropi, smo prepričali z izpolnjevanjem njihovih najstrožjih investicijskih kriterijev. Predstavlja nam predvsem zaupanje v dolgoročno strategijo razvoja, potrditev konkurenčnosti in robustnosti poslovnega modela skupine SIJ, ki še naprej krepi svoje položaje med vodilnimi svetovnimi proizvajalci jeklarskih izdelkov z visoko dodano vrednostjo,« je dejal Denis Mancevič, direktor za korporativno komuniciranje jeklarske skupine. Ta je petletne obveznice izdala za podaljšanje ročnosti virov financiranja in komercialne zapise za financiranje obratnega kapitala.

»Banke prav tako ostajajo pomemben finančen partner skupine, vendar se z uspešnim nastopom na kapitalskih trgih pred skupino odpirajo nove dodatne priložnosti, ki jih bomo še naprej izkoriščali,« je še dodal Mancevič.

Gen-I je komercialne zapise prvič izdal leta 2013. »Osnovni motiv za ta korak je bila slaba dostopnost do bančnih kreditov. Nato pa se je izkazalo, da smo s tem ob praktično neomejeni likvidnosti dobili sredstva po bolj ugodnih obrestnih merah,« je pojasnil predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Po njegovih besedah razlike v obrestnih merah med bančnimi krediti in komercialnimi zapisi danes niso več tako velike, a pri tem dodaja: »Kapitalski trgi so se izkazali kot odlična alternativa slabo delujočemu bančnemu sektorju.«

Gorenje z izdajo obveznic in komercialnih zapisov nadaljuje s strategijo razpršitve finančnih virov. Letos je družba izdala za 29 milijonov evrov komercialnih obveznic v začetku leta za sezonsko financiranje poslovanja: »Družba ima namreč višje potrebe po denarnem toku v začetku leta, nato pa se te nižajo do zadnjega četrtletja, ko izkaže presežek denarnega toka.« V zadnjih letih so se znižali stroški financiranja Gorenja; ta je komercialne zapise prvič izdal pred dvema letoma po 4,45-odstotni obrestni meri, lani po štiriodstotni obrestni meri, letos pa po 2,2-odstotni.

Mercator je letos opravil dve izdaji komercialnih zapisov po 20 milijonov evrov z 1,9- in 2,35-odstotno obrestno mero. Namen izdaje komercialnih zapisov je uravnavanje likvidnosti, financiranje obratnega kapitala in razpršitev virov financiranja, so pojasnili v trgovcu.

O izdajah podjetniških obveznic in komercialnih zapisov smo se pogovarjali z analitikom Alte Invest Matejem Šimnicom. Intervju si lahko preberete TUKAJ.