Odločilni dan za Petrochem

Če se vodstvo ne bo zamenjalo, bodo prihodnji pondeljek spet ustavili delo pri blagovnih rezrvah.

Objavljeno
04. september 2014 22.27
februar 2012 - Lendava; napis Nafta Petrochem.
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Lendava – Petrochemovim delavcem, ki stavkajo že peti teden, popuščajo živci. Ni njihova dolžnost, pravijo, zamenjati vodstvo; to naj stori upravljavec Nafte Lendava, Slovenski državni holding. Če se to ne zgodi, bodo prihodnji ponedeljek spet ustavili delo pri blagovnih rezervah, Petrochem pa bo tudi Nafto najverjetneje potegnil v stečaj.

Poteza predsednika uprave SDH Mateja Pirca, da ob bok generalnemu direktorju Nafte Dušanu Stoparju nastavi prokuristko Vanesso Grmek, se je sprva kazala kot odlična, saj so se delavci prav zaradi tega spet začeli pogajati o podpisu socialnega sporazuma. Njihova zahteva je ostala enaka: junijska plača ob podpisu sporazuma in zamenjava vodstva Nafte in Petrochema. A Vanessa Grmek jim po dvodnevnih pogajanjih ta teden ni ponudila upanja, da bo SDH popustil in razrešil Stoparja in direktorja Petrochema Roberta Sereca. Ta bo prihodnjo sredo celo vodil skupščino družbenikov tovarne metanola (Metanol, d. o. o.), ki je del pravne osebe Nafte Petrochem, oz. sta njegova družbenika slovaški Icomodities (90 odstotkov) in Petrochem (10 odstotkov). Skupščina družbenikov ima na sporedu štiri točke, med njimi tudi obravnavo razlogov za neplačilo zapadlih računov družbi Nafti Petrochem in sami Nafti. Mimogrede: doslej (od začetka letošnjega leta) Icomodities Nafti oz. Petrochemu ni plačal niti evra za prenos Petrochemovih stvarnih vložkov na novo družbo Metanol, čeprav so bile parcele, tovarna in rezervoarji v zemljiško knjigo že vknjiženi.

Kako resno je vodstvo SDH, ki je usodo Petrochema po naših informacijah že konkretno naslonilo na slabo banko (DUTB), mislilo z Grmekovo, morda povedo njena izhodiščna pooblastila: imenovana je bila za šest mesecev, njena naloga je koordinacija in vodenje postopka prodaje oz. dokapitalizacije Nafte Petrochem ter vodenje pogajanj s stavkovnim odborom. Aktivno mora spremljati sodelovanje pri poslovnem in finančnem prestrukturiranju Nafte Lendava, a – glavno – pravnih poslov ne sme sklepati in ne sme dajati izjav medijem.

Prokuristka, ki naj bi bila 111 stavkajočim včeraj izročila osnutek »novega« socialnega sporazuma, ga ne bi mogla podpisati, ker za to nima pristojnosti. Če bi ga v imenu Nafte oz. Petrochema podpisala Stopar oz. Serec, ki jima delavci očitajo kršitev delovnopravne zakonodaje, pa je zaključek zgodbe jasen: delavci sporazuma ne bodo podpisali, v ponedeljek bodo ustavili svoje delo na vlakovnih kompozicijah z blagovnimi rezervami, agonija Petrochema pa se bo namesto s srečnim koncem končala s predlogom za stečaj. Toda kot smo izvedeli sinoči, Vanessa Grmek delavcem ni prinesla sporazuma, poklicala pa ni niti predsednika stavkovnega odbora Ladislava Šabjana.