Odprli novo Delamarisovo tovarno

Domačini opravijo del tehnološkega procesa še preden na Kal prispejo izkušeni Delamarisovi delavci iz Izole.

Objavljeno
10. oktober 2014 17.33
Dragica Jaksetič, Ilriska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilriska Bistrica
Kal pri Pivki - Novo tovarno Delamaris Kal za predelavo rib in proizvodnjo ribjih izdelkov so danes, leto dni po položitvi temeljnega kamna, slavnostno odprli. »Nadaljujemo tradicijo na novih temeljih,« je o zagonu tehnološko napredne predelave rib v novem objektu dejal direktor Delamarisa Kal Aleksander Debevec, prepričan da je predelava piščančjega mesa in rib na enem mestu zmagovalna kombinacija

Delamarisova nova tovarna je od zamisli pred petimi leti o nakupu Delamarisa do odprtja nastajala v času sedanje gospodarske krize, udeleženci današnje otvoritve iz Notranjsko-kraške regije, ki ji je kolektiv Pivke d. d. z zaposlovanjem olajševal zaposlitveno stisko, se danes niso mogli spomniti, kdaj nazadnje so pri njih odprli kako tovarno.

Najnovejša obsega 7200 kvadratnih metrov površin, na katere so v dveh mesecih preselili nekaj do zdaj uporabljane tehnologije, predvsem pa veliko nove, tehnološko napredne, na primer tudi najnovejšo islandsko linijo za taljenje rib, ki jih zmrznjene uvažajo s severa Evrope.

Iz Izole in Kopra se v Kal na enoizmensko delo vsak dan z avtobusom vozi 55 oseb, v proizvodnji je zaposlenih skupaj 85 oseb, celotni kolektiv Delamarisa, ki vključuje tudi zaposlene v 22 ribarnicah po vsej Sloveniji, zdaj šteje 140 zaposlenih. Dodatno so zaposlili domačine za dela, ki jih je treba opraviti preden pride avtobus iz Izole in potem ko ta odpelje, na primer kuhanje rib zjutraj in čiščenje popoldne.

Naložba znaša 6,4 milijona evrov, 60 odstotkov te so nepovratna sredstva evropskega programa ribištva. Objekt, ki ga je zgradil Kolektor Koling, je zasnovan tako, da omogoča širjenje in povečevanje kapacitet. Predelava perutnine in rib na enem mestu pomeni manjše stroške z logistiko, energijo, čiščenjem na čistilni napravi ipd.

V mesecu dni so novo Delamarisovo proizvodnjo pregledovali državna veterinarska inšpekcija, inšpektorji iz ZDA, kamor Delamaris Kal izvaža ribje konzerve, ter inšpektorica IFS, organizacije za mednarodne prehranske stadarde, proizvodnjo bo pregledal tudi ruski kupec. Med selitvijo proizvodnja ni bila okrnjena, za ruskega kupca so na primer vnaprej izdelali vso potrebno količino ribjih konzerv in jim jo tudi dobavili.

Lani je imel Delamaris enajst milijonov evrov prihodkov in 300.000 evrov dobička, letos se jim je prodaja ribjih konzerv povečala za tretjino. »Rasemo na vseh trgih,« je dejal Rebec, ti pa so, zanimivo, zlasti hrvaški, npr. za blagovno znamko Izolabrand, avstrijski, ki ima rad Antipasto, bosansko-hercegovski, pa tudi slovenski. Izvozijo 55 odstotkov izdelkov, skuše z zelenjavo več kot 65 odstotkov, zaradi kakovosti, ki temelji na tradicionalnih recepturah in postopkih in brez uporabe kemičnih dodatkov, pa posnemovalci Delamarisovih izdelkov, kot je dejal Janez Reberec, do zdaj še niso bili uspešni.