Omajano zaupanje je za VW nevarno

Škandal je pokazal, da je v podjetju vladalo ozračje strahu, zato so zaposleni naredili vse, kar so od njih zahtevali.

Objavljeno
13. november 2015 18.58
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Zaradi afere Volkswagen so osupli tudi nemški avtomobilski strokovnjaki. »Volkswagen k škandalom navaja sama struktura podjetja,« je dopisnici Dela v Berlinu v telefonskem pogovoru povedal profesor ekonomije in avtomobilskega gospodarstva na univerzi Duisburg-Essen dr. Ferdinand Dudenhöffer, ki v prihodnosti stavi na električne avtomobile.

V preteklih tednih smo izvedeli o novih nepravilnostih pri merjenjih izpušnih plinov v Volkswagnovih avtomobilih. Kako nevaren je škandal za največje nemško avtomobilsko podjetje?

Mislim, da je nevarnost za Volkswagen velika, saj je omajano zaupanje javnosti in strank. To je lahko razumeti, saj so namerno varali, lagali in kršili zakone ter svoje avtomobile predstavljali okolju prijaznejše, kot so. Zato so napovedi zelo slabe. V Volkswagnu morajo računati z zahtevami za visoke odškodnine in poravnave ter s finančnimi kaznimi, milijone vozil bodo morali izboljšati, torej morajo v koncernu računati z velikimi finančnimi obremenitvami. Zaradi tega bodo morali v prihodnjih letih določati nove usmeritve, Volkswagen, kakršnega smo poznali še pred pol leta, bo moral biti v prihodnosti drugačen.

Velike škandale so prestala že številna druga velika svetovna avtomobilska podjetja, med njimi Toyota in General Motors. Zakaj svojega ne bi bolj ali manj brez posledic prestal tudi Volkswagen?

Tudi v Toyoti so morali odpoklicati nešteta vozila in so zaradi njihovih pomanjkljivosti beležili celo smrtne žrtve, prav tako pri General Motorsu, a je razlika zelo velika: pri teh družbah niso namerno in zavestno kršili zakonov. Njihovi proizvodi so imeli pomanjkljivosti, zaradi katerih so se dogajale prometne nesreče in so ljudje umirali, v VW pa so namerno in zavestno kršili zakone, delovali so ilegalno. To je velika razlika v primerjavi s proizvodi, ki imajo zaradi slabega dela napake, gre za popolnoma drugačne razsežnosti.

Ste bili kot strokovnjak za avtomobilsko industrijo tudi vi presenečeni ali pa ste že prej domnevali, da se lahko zgodi kaj takšnega?

Mislim, da si nihče ni niti predstavljal, da bi koncern, kot je VW, lahko zavestno kršil zakone, zavestno delal v nasprotju z regulativami. V preteklosti pa smo že videli škandale, ki so nam dali misliti. Pred desetletjem smo imeli škandal s Hartzom [nekdanjim kadrovskim direktorjem Volkswagna], ki je predsedniku delavskega sveta priskrbel prijateljico, da se je »lepo« obnašal, potem smo imeli lobistični škandal (z vplivanjem na bruseljsko zakonodajo o izpuhih).

Verjamem, da k takšnim stvarem navaja sama struktura podjetja. Najnovejši škandal z izpušnimi plini je pokazal, da je vladalo ozračje strahu, zato so zaposleni naredili vse, kar so od njih zahtevali. Predsednik uprave, najmogočnejši človek podjetja, pa naj ne bi nič vedel in nič videl – tega ni mogoče verjeti! To nam dokazuje, da je napaka v samem sistemu, v srcu podjetja, da ima težave sama znamka VW.

Škoda je v redu, Porsche je v redu, Audi tudi, problem pa je VW, saj za koncern veljajo nemška pravila soodločanja. To pomeni, da petdeset odstotkov sedežev v nadzornem svetu zasedajo sindikalni sodelavci, imamo tudi tako imenovani »Volkswagnov zakon«, VW je edino podjetje na svetu, ki ima svoj zakon. Ta ga ščiti pred prevzemi, a dosega prav nasprotno od tistega, kar naj bi: konkurenčnost se ne spodbuja, ampak zanemarja. Kot tretje pa ima dvajset odstotkov delnic podjetja dežela

Spodnja Saška in tako v osrednjem telesu odločanja kot v nadzornem svetu imajo dežela in zaposleni veliko večino. Za Spodnjo Saško in IG Metall pa so najpomembnejši cilj reševanje delovnih mest in nočejo, da bi se kaj spreminjalo. Sistem se preprosto ne more prilagajati.

Volkswagen kar štirideset odstotkov svojih avtomobilov proda na Kitajskem, kar je pomagal doseči tudi prejšnji kancler Gerhard Schröder, pred tem ministrski predsednik Spodnje Saške in s tem tudi nekdanji član nadzornega sveta. Se je ta strategija izplačala ali pa je, kot menijo nekateri kritiki, tudi tolikšna prodaja na manj zahtevnih trgih podjetje zazibala v menedžersko in tudi tehnološko spanje?

Ne, to je že bilo dobro za VW, Nemčija in tudi Volkswagen sta se dobro uveljavila na kitajskem trgu. Podjetje mora bolj paziti na strukturo stroškov v Nemčiji, kjer deluje tudi največ njihovih sodelavcev, to pa bi bilo mogoče le s spremembo same strukture družbe.

Zakon o Volkswagnu bi bilo treba zavreči, dežela Spodnja Saška pa bi morala svoje glasove predati drugim, četudi zvezni ravni, podjetje bi moralo dobiti zunanjega predsednika nadzornega odbora. S tem bi podjetje dobilo možnost za prestruktruiranje, in to bi bila velika priložnost neodvisno od tega, kar se dogaja na Kitajskem. Tamkajšnji nastop je VW pomagal pri vzpenjanju k vodilni vlogi v svetu.

Gre novo vodstvo po vašem prepričanju v pravo smer?

Gospod Müller (novi predsednik uprave) je dober menedžer in je tudi naredil prave korake, a to po mojem mnenju ni dovolj. Predsednik nadzornega sveta gospod Pötsch pa prihaja iz starega sistema, potrebovali bi nove moči, ki bi poskrbele za drugačno usmeritev. Prav to za zdaj še manjka.

Kako bo Volkswagnov škandal vplival na druga nemška avtomobilska podjetja, kot so Daimler ali BMW?

Obstaja možnost, da bodo vsi proizvajalci avtomobilov izgubili del ugleda. Prej se ni zdelo mogoče, da bi kršili zakone o izpušnih plinih in podobnih rečeh, zdaj pa je razprava že odprta. Dizel je za nemške in evropske proizvajalce avtomobilov zelo resna stvar, Volkswagen pa ga je zdaj s seboj potegnil v blato. Ne velja več za do okolja prijaznega, in to nemško avtomobilsko industrijo že bremeni.

Se bodo torej zdaj preusmerili k avtomobilom na električni ali vodikov pogon? Se bo raziskovanje preusmerilo drugam?

Dolgoročno bomo postopno prešli z dizla na druge energetske vire, saj bo po škandalu z izpuhi dizel dražji, ker ga bo treba čistiti nekaterih delcev. EU že pripravlja nova pravila, z dražjim dizlom pa se povečujejo možnosti elektromobilnosti. Do tja je še dolga pot, a bo šla v to smer in v desetih, petnajstih letih bo na trgu veliko električnih avtomobilov.

Toyota je pravkar predstavila avtomobil na vodikov pogon. Ali kljub temu vidite prihodnost avtomobilov v motorjih na električni pogon?

Ne verjamem v gorivne celice, te ne bodo naredile preboja, saj so drage, prav tako infrastruktura zanje, ustvarjanje elektrike iz vodika pa je zapleteno. Baterije, ki jih uporablja Tesla, že zmorejo do petsto kilometrov in jih je mogoče že razmeroma hitro napolniti, v prihodnosti pa bo šlo še dlje in hitreje. Po mojem prepričanju je zato čisti električni avtomobil kraljevska pot, že leta 2020 na trgu pričakujemo tudi lažje in zmogljivejše baterije, ki bodo segle do osemsto kilometrov.

Kaj pa Volkswagnov škandal pomeni za Standort Deutschland?

Standort Deutschland pomeni veliko zaupanje v kakovost nemškega inženirstva in to je zdaj omajano. A mislim, da je Standard Deutschland več kot le VW, čeprav so bili vsi presenečeni, da nemški inženirji lahko tako sistematično kršijo zakone. V prvem šoku je slaba luč padla na vso Made in Germany, čez pol leta pa bo ta svetila le še na Volkswagen.

Koliko časa pa bo po vašem prepričanju potreboval Volkswagen, da se bo spet postavil na noge?

Težko je reči, a bodo morali res ukrepati pri sami strukturi družbe, tega pa za zdaj še ni videti.