Palomo bo dokapitaliziral in prevzel poljski sklad Abris Capital

Paloma je z Abris Capital Partnersom podpisala pogodbo o 15-milijonski naložbi, dokapitalizacijski skupščino pa sklicala za 5. januar 2016.

Objavljeno
27. november 2015 14.14
Posodobljeno
27. november 2015 14.14
Slovenija, Sladki vrh, 24.1.2012 - Paloma foto:Tadej Regent/Delo
Maja Grgič
Maja Grgič

Sladki vrh - Paloma je danes s poljskim finančnim skladom Abris Capital Partners podpisala pogodbo o 15-milijonski naložbi prek povečanja osnovnega kapitala družbe. Zato je sklicala skupščino, ki bo 5. januarja prihodnje leto, delničarji pa bodo na njej potrjevali povečanje osnovnega kapitala družbe v višini 15 milijonov evrov in ponujeno ceno 3,3 evra na delnico, so sporočili iz Palome, kjer je bila danes seja nadzornega sveta družbe.

V sladkogorski družbi so pojasili, da je bil vlagatelj izbran na podlagi konkurenčnega postopka, ki je vključeval mednarodne strateške in finančne vlagatelje, postopek pa so nadzorovali in potrdili nadzorni svet Palome ter uprava in nadzorniki Slovenskega državnega holdinga. Po pridobitvi delnic v postopku dokapitalizacije bo v skladu z zakonom o prevzemu Abris Capital Partners zavezan objaviti ponudbo za prevzem preostalih delnic.

Kot je znano, je nadzorni svet SDH prejšnii teden že dal soglasje k prodaji 71-odstotnega državnega deleža, danes pa je tudi javno potrdil, da podpira dokapiitalizacijo družbe po omenjeni ceni. Poleg SDH sta solastnika sladkogorske družbe še Factor banka in Avtotehna, slaba dva odstotka delnic pa ima tudi Igor Bavčar. SDH bo za svoje delnice prejel slabih osem milijonov evrov, Factor banka slab milijon, Avtotehna pa 460.000 evrov.

Denar za nadaljni razvoj

»To je pomemben korak v postopku dokapitalizacije. Uspešno zaključen postopek je za nas ključen, saj Paloma na ta način dobi kapital za nadaljnji razvoj družbe, v postopku pa smo zagotovili najboljšo možno ponudbo za delničarje. Zadovoljni smo, da smo pridobili uglednega vlagatelja, kot je Abris Capital Partners, ki ima bogate izkušnje z vlaganji v številne industrije, kot so industrija prehrane za živali, upravljanje z odpadki, industrija celuloze in papirja, prav tako pa tudi storitve upravljanja voznega parka, prodaje rabljenih vozil, modne in prehranske industrije, logistike ter finančne storitve. S pridobljenim kapitalom bomo lahko nadaljevali prestrukturiranje družbe in zagnali nov razvojni cikel, « je izjavil predsednik uprave Palome Tadej Gosak. Pojasnil je še, da kapital potrebujejo za nujna vlaganja v proizvodne zmogljivosti, energetsko učinkovitost, posodobitev procesov in opreme ter izboljšanje delovnih pogojev. S tem Paloma krepi pozicijo na trgih, kjer želimo biti vodilni proizvajalec in ponudnik higienskih papirjev.

Predsednik nadzornega sveta Palome Boštjan Gorjup je dejal, da Paloma potrebuje dolgoročnega vlagatelja in kapital, ki ga obstoječ lastnik ni mogel zagotoviti: »Postopek je bil voden konkurenčno, tako da je omogočena najboljša cena za delnico.«

Pravilo najvišje cene

Iz SDH so sporočili, da je postopek dokapitalizacije je skupaj z njenimi pravnimi in finančnimi svetovalci vodila uprava Palome, pri čemer SDH ocenjuje, da je bil zasledovan cilj doseganja najvišje vrednosti za delničarje. Dodali so, da če bo kateri izmed obstoječih delničarjev oziroma zainteresiranih investitorjev pripravljen ponuditi višjo ceno, ima v skladu z veljavno slovensko zakonodajo kot delničar družbe možnost podati pred ali na skupščini družbe, ki bo odločala o dokapitalizaciji, nasproten predlog za dokapitalizacijo z višjo ceno na delnico. SDH bo takšen nasprotni predlog preučil.

V Palomi trdijo, da so lani dosegli najboljše rezultate zadnjih let: Prodajo so uspeli dvigniti za 3 odstotke na 87 milijonov evrov ter doseči rezultat iz poslovanja v vrednosti 3,46 milijonov evrov. Čeprav v prvih devetih mesecih tega leta poslujejo pod načrti, pravijo, da povečujejo tržne deleže z lastno blagovno znamko na strateških trgih in pričakujejo pozitivni rezultat ob koncu leta 2015.

Kdo je Abris

Poljski Abris Capital Partners je zasebni finančni sklad, ki je osredotočen na priložnosti, ki jih ponujajo srednje velika podjetja v večini držav srednje in vzhodne Evrope, ki je bil ustanovljen leta 2007 in ima okoli 770 milijonov evrov investicijskega kapitala. Naložbe Abrisa so usmerjene v različne panoge v srednji in vzhodni Evropi, letos pa krepi svojo prisotnost v papirniški industriji. Tako je maja pa je postala solastnica romunske skupine Pehart, ki je ena od največjih proizvajalk papirnatih robčkov Romuniji in v regiji, kar pomeni, da lahko predstavlja konkurenco Palomi. Poleg tega je Abris Capital junija letos kupil tudi poljsko družbo Graf-Poz, ki izdeluje kartonsko embalažo.