Papirnica Radeče bo naprodaj za 6,1 milijona evrov

Stečajni upravitelj radeške papirnice bo v kratkem objavil javno dražbo za prodajo družbe.

Objavljeno
19. september 2012 16.01
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Radeče - Stečajni upravitelj družbe Radeče papir Borut Soklič bo v kratkem objavil javno dražbo za prodajo papirnice kot celote po izklicni ceni 6,1 milijona evrov. Upravitelj pričakuje, da se bo dražbe udeležilo tudi turško podjetje Saray iz Ankare in kupilo radeško papirnico, je danes za STA povedal Soklič.

Pojasnil je tudi, da je predlog sklepa o prodaji družbe Radeče papir, ki je v stečaju od aprila letos, upniškem odboru posredoval že avgusta. Če bodo upniški odbor in ločitveni upniki danes ali v četrtek podali soglasje k prodaji, potem bo Soklič predvidoma do konca tedna objavil sklep o prodaji, ki bo podlaga za objavo javne dražbe.

Omenjena turška družba je sicer avgusta oddala informativno ponudbo za nakup družbe Radeče papir, zanjo pa bi bili pripravljeni po neuradnih podatkih ponuditi okoli šest milijonov evrov.

Družba Saray, ki je tudi dejavna na področju papirništva in tiskanja, je pri zbiranju nezavezujočih ponudb, ki so se nanašale na odkup celotne radeške papirnice, sicer ponudila 15,4 milijona evrov za papirnico. Ob tem pa so Turki izrazili željo, da si pridržijo pravico do spremembe nakupne cene, ker do julijskega odpiranja nezavezujočih ponudb še niso opravili skrbnega pregleda poslovanja družbe. Turška družba je takrat napovedala, da je pripravljena kupnino plačati v 150 dneh po podpisu pogodbe.

Po opravljenem skrbnem pregledu papirnice naj bi Turki ugotovili, da bo treba zgraditi novo čistilno napravo in zagotoviti denar za še nekatere naložbe. Zato naj bi prvotno ceno znižali za okoli devet milijonov evrov.

Za nakup radeške papirnice se je zanimala tudi družba Tehnični sistemi Bizeljsko, vendar njena ponudba ni bila veljavna. Ponudba se je namreč nanašala predvsem na nakup drobnega inventarja v višini 5000 evrov.

Upniki družbe Radeče Papir so prijavili za 91,261 milijona evrov terjatev. Soklič jih je priznal za 42,478 milijona evrov, pogojno jih je priznal za 14,328 milijona evrov, ostale pa prereka.