Papirnica Radeče v pričakovanju vlagatelja iz Dubaja

Država bi podprla vstop tujega vlagatelja.

Objavljeno
15. september 2013 19.54
LJUBLJANA 21.3.2012 PROTEST DELAVCEV PAPIRNICE RADECE FOTO JOZE SUHADOLNIK/DELO
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Radeče – Finančni holding Emkaan iz Dubaja je z nakazilom desetih odstotkov kupnine oziroma pol milijona evrov prepričal stečajnega upravitelja radeške papirnice in hčerinske družbe Muflon Boruta Sokliča, da je resen kupec. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da v Radečah lahko računajo tudi na državo, ki se namerava vključiti z okrog dvomilijonsko finančno spodbudo za neposredne tuje investicije.

Lastnik omenjenega arabskega finančnega holdinga iz Dubaja je napovedal skorajšnji prihod v Slovenijo. Za radeško papirnico je skupaj s hčerinskim podjetjem Muflon pripravljen odšteti pet milijonov evrov, kar je menda okrožno sodišče v Celju, ki bedi nad stečajnim postopkom papirničarjev, že odobrilo, pozneje pa bo v proizvodnjo še dodatno vložil nekajkratnik kupnine in jo postopoma ponovno zagnal. Zato Soklič, sicer celjski odvetnik, v teh dneh intenzivno usklajuje vse potrebne formalnosti okrog pogodbe s posrednikom Emkaana v naši državi, smo izvedeli. Posredniško vlogo bo baje igral poslovnež Igor Rakuša, lastnik in direktor podjetja Inter Expo iz Pragerskega. Po naših podatkih mu je gospodarsko ministrstvo te dni že posredovalo dokumentacijo, s katero bo lahko arabski kupec kandidiral na razpisu za neposredne tuje investicije v našo državo.

Lov na glinaste golobe

Pripravljenost vlade, da se vključi v radeško zgodbo, smo preverili pri koalicijskem poslancu SD in bivšem županu Radeč Matjažu Hanu. Potrdil je dobro voljo vlade, rekoč: »Tudi predsednica vlade in finančni minister se zavedata, da če posel uspe, to pomeni pravo zgodbo ne le za radeško občino, ampak tudi za državo.«

Naj spomnimo, da je Borut Soklič pred desetimi dnevi na presenečenje vseh udeležencev javno dražbo, na kateri je invalidsko podjetje Muflon ponujal po izklicni ceni 100.000 evrov, tik pred oklicem preklical, češ da je dubajski Emkaan zainteresiran za nakup »matere in hčere v paketu«. Med znanimi imeni na dražbi je bil, kot smo v Delu že poročali, tudi Igor Rakuša, za katerega se je šele pozneje izkazalo, da se dražbe ni udeležil kot potencialni dražitelj, ampak, kot rečeno, posrednik arabske družine, ki se zanima za oživitev papirniških strojev. V svojem strelskem centru Gaj v Pragerskem je Rakuša, znani ljubitelj streljanja na glinaste tarče, že gostil tudi člane znamenite dubajske družine Al Maktoum.

Kaj bo ob arabskem prevzemu z dobrih šest milijonov evrov vrednimi poroštvenimi obveznostmi Muflona do Radeče papirja pri NLB, še ni jasno. Po Sokličevih podatkih je vodstvo Muflona, ki se mu je uspelo obdržati nad vodo tudi po stečaju matere, z NLB sicer sklenilo dogovor o moratoriju na unovčenje poroštev.

Da je v sicer zapečateni papirnici vse nared za ponovni zagon proizvodnje, je Soklič že potrdil in ocenil, da naj bi v končni fazi obe družbi zaposlovali 200 ljudi; ob stečaju jih je bilo 250. Emkaan napoveduje proizvodnjo v Radečah zagnati že v januarju 2014.