PDP: Interesenti za Fotono so

Za ljubljanskega proizvajalca medicinskih laserjev Fotona se zanimajo finančni skladi in strateški kupci.

Objavljeno
17. november 2011 07.36
Posodobljeno
17. november 2011 08.30
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Za ljubljanskega proizvajalca medicinskih laserjev Fotona se zanimajo finančni skladi in strateški kupci, so povedali v Posebni družbi za podjetniško svetovanje (PDP).

V torek se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup ljubljanske Fotone, ki ima približno 240 zaposlenih. »Zainteresirane kupce bomo zdaj povabili v naslednjo fazo, ki bo vključevala skrbni pregled družbe in pogovore z upravo,« je poudaril prvi mož PDP Matej Golob Matzele.

Fotono, ki ima najmočnejšo konkurenco v ZDA, Izraelu, Italiji in Koreji, prodajajo v času, ko se v industriji medicinskih laserjev izvajajo konsolidacija in prevzemi. Ameriško-izraelski proizvajalec Syneron Medical je v začetku leta 2010 kupil ameriškega proizvajalca estetskih laserjev Candela, junija letos pa je ameriško podjetje Cynosure kupilo ameriško-japonsko podjetje Hoya.

»Na trgu so vedno večji sloni, vendar izkušnje kažejo, da konsolidacije v industriji ne vodijo nujno v povečanje učinkovitosti konkurence na trgu. Tudi če bo prevzem, so sinergije hitro izgubljene in ni nujno, da je ena plus ena več kot dva,« je menil direktor Fotone Matjaž Lukač.

Lukač je pred kratkim opozoril, da mora razvoj laserske tehnologije ostati na domačih tleh (želijo si torej kupca, ki bo ohranjal blagovno znamko in razvoj medicinskih laserjev), možne sinergije v primeru prodaje pa vidi predvsem v širitvi distribucijske mreže, prek katere Fotona prodaja svoje izdelke končnim kupcem, zdravnikom.

»Sinergije bi bile, če bi imel potencialni kupec močno distribucijsko mrežo tam, kjer je Fotona nima. Možne sinergije so tudi v komplementarnih izdelkih in v know how,« je Lukač odgovoril na načelno vprašanje, kje vidi potencialne sinergije.

Uprava Fotone neposredno nima veliko besede pri odločitvi za prodajo, kar nekaj besede pa bi lahko imela pri tem, kako globoko v drobovje Fotone, ki je visokotehnološko podjetje, bodo smeli pogledati potencialni kupci. Ker se s tem Fotoni lahko dela poslovna škoda, je Lukač pred kratkim posvaril pred neresnimi kupci, ki bi pod pretvezo poskušali pridobivati podatke o medicinskih laserjih, vendar lastnik obljublja, da temu ne bo tako. »Izvajanje skrbnega pregleda bo usklajeno z upravo družbe,« je obljubil Matej Golob Matzele.