Perles si v Šenčurju obeta boljše čase

Prestrukturiranje - Ukrepi v podjetju naj bi pravi učinek pokazali prihodnje leto

Objavljeno
04. december 2014 20.41
Marjana Hanc, Kranj, M.K., gospodarstvo
Marjana Hanc, Kranj, M.K., gospodarstvo

Šenčur pri Kranju – Eno leto potem, ko je Hidria prodala Perlesov program električnih orodij irskemu skladu Ark Capital Engineering, so se včeraj v tukajšnji poslovni coni že pohvalili z uspehi. Kritični pa so bili do poslovnega okolja v Sloveniji, ker ni naklonjeno tujim naložbenikom.

Podjetje Perles, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo električnega ročnega orodja, se je v enem letu prestrukturiralo, opustilo je nedonosne posle in se pred nekaj meseci preselilo iz prevelike, nekoč Iskraemecove hale v Kranju, v skoraj še enkrat manjše prostore v Šenčur, kjer imajo poleg proizvodnje in laboratorija, kjer preizkušajo svoje izdelke, tudi trgovino.

Število zaposlenih so znižali s 65 na sedanjih 43, produktivnost so močno povečali, število proizvodov pa s 87 znižali na 25, je pojasnil direktor Christian Büchl. V podjetju načrtujejo, da bodo letos izdelali 40.000 kosov električnega orodja za profesionalno uporabo in ga prodali za 2,8 milijona evrov. Zdaj ga večinoma izvažajo v Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo in Švico.

Prihodnje leto naj bi prodaja narasla kar za polovico, na 4,6 milijona evrov, povečali pa bodo tudi število zaposlenih, je optimistično napovedalo vodstvo. Trend proizvodnje vedno večje količine električnega orodja na Daljnem vzhodu se je namreč ustavil in ponovno postaja ključna proizvodnja kakovostnih izdelkov, narejenih v Evropi.

Solastnik Perlesa, Irec John Concannon, je pojasnil, da so ključne prednosti Perlesa njegova 80-letna tradicija, znanje, razvojna moč, ugled med profesionalci in poznavanje zahtevnih evropskih trgov. Zaradi tega se je Ark Capital Engineering tudi odločil za nakup slovenskega podjetja, četudi tukajšnje poslovno okolje ni najboljše. Concannon je razočaran, ker banke ne financirajo naložb in razvoja, zato so morali v Perlesu vse financirati iz denarnega toka družbe in lastnikov.