Peter Čas prevzema hrastniške steklarje

Nekdanji direktor SIJ Ravne Systems in SIJ Acronija bo prvi steklar postal 1. avgusta.

Objavljeno
24. april 2017 16.03
račič čas
P. M.
P. M.
Hrastnik − Peter Čas, ki je marca iz osebnih razlogov odstopil z mesta glavnega direktorja ravenskega SIJ Acronija, bo s 1. avgustom na položaju generalnega direktorja Steklarne Hrastnik zamenjal Andreja Božiča. Božič s tem dnem prevzema funkcijo strateškega razvoja v skupini Steklarna Hrastnik.

Peter Čas se je za Steklarno Hrastnik odločil, kot je dejal, ker ga je prepričala sanacija podjetja, kjer so v ospredje postavili »srčne in strastne zaposlene«. Sanacijo je od leta 2009 vodil Andrej Božič s pomočjo soproge Ksenije Špiler Božič.

Kakor pravijo, je tudi ekipo, ki je opravljala izbor, pri Času prepričala strokovnost, pokončnost in vrednote, na katere prisega. Izbrali so ga v konkurenci desetih v prvem oziroma petih kandidatov v drugem krogu. Igor Lah, smo izvedeli, Božičevima oziroma temu, da sta našla pravega kandidata, povsem zaupa.

Čas že ima nekaj izkušenj s prehajanjem iz ene panoge v drugo. Svojo poklicno pot je začel v Gorenju, kjer je bil tudi tehnični direktor Gorenjevega podjetja v Valjevu. Po odhodu iz velenjske družbe je v skupini Sij med leti 2014 in 2016 vodil družbe Noži Ravne, Serpa in Sistemska Tehnika, ki so se lani združile v podjetje Ravne Systems. Od 1. septembra 2016 pa do letošnjega marca je bil glavni direktor Acronija. 

Od jekla do stekla

Na vprašanje Dela, kakšen prehod načrtuje tokrat, od jekla do stekla, je Čas odgovoril: »Kot z bele tehnike na jeklo: pestrega in učljivega.« Med steklarji, pravi, upa na veliko znanja, ki ga bo lahko posrkal.

Ne samo kadri z obilico strokovnega znanja, Časa na novem delovnem mestu čaka tudi firma v zelo dobri kondiciji, ki je v prvem kvartalu letos dosegla rekord vseh časov: 14,4 milijona prihodkov ali 4,3-odstotno rast v primerjavi z lanskim prvim kvartalom ter 2,34 milijona evrov dobička pred davki, kar je dobra tretjino več kot v primerjalnem obdobju. Prodaja embalažnega stekla beleži celo 13-odstotno rast.

»Glede na to, da pri nabavi ni bilo nobenih ugodnosti, da so se plače povečale in da stroški za energijo stagnirajo, da torej na makro ravni ni bilo nobenih pozitivnih premikov,« pravi Božič, »je izjemen rezultat prvega četrtletja rezultat dela zaposlenih.« V njegovem »mandatu« je SH v izobraževanje ljudi vložila 2,8 milijona evrov.

Vlaganje v razvoj

Za prihodnost steklarjev se ni bati: od leta 2009 so v proizvodnjo vložili kar 38 milijonov evrov. Lani so vlagali zlasti v proizvodnjo embalažnega stekla in ustvarili 54,1 milijona evrov prihodkov. Dobiček pred davki − brez upoštevanja 770.000 evrov visoke odškodnine zasavskim kmetom iz naslova dvajset let stare tožbe proti štirim onesnaževalcem - je znašal 7,62 milijona evrov in bil za sedem odstotkov višji kot leto prej.

Dobro poslovanje gre pripisati lanskim investicijam – zlasti v dve novi kontrolni liniji za embalažno steklo in v nov segment kozmetične embalaže. Prav odločitev za vlaganja v parfumske stekleničke je po Božiču sprožila nemalo notranjih »slabih slutenj«. Kot se je izkazalo zdaj, brez osnove, saj se zaradi dobrega rezultata strateških usmeritev steklarjem obeta novo obdobje. V njem, pravi Božič, se bodo usmerili v iskanje »tarč za strateške prevzeme in združevanja s konkurenčnimi podjetji«.