Petrol je 31. največje podjetje od Baltika do Črnega morja

Mednarodna družba Coface je pripravila svojo peto študijo največjih 500 podjetij v Srednji in Vzhodni Evropi.

Objavljeno
03. september 2013 18.57
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana – Poljski naftni koncern Orlen je po podatkih Cofacea največje podjetje med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem. Med 500 največjih podjetij v tej regiji se je uvrstilo 15 slovenskih družb, najvišje je Petrol na 31. mestu.

Mednarodna družba Coface je pripravila svojo peto študijo največjih 500 podjetij v Srednji in Vzhodni Evropi (Coface CEE Top 500), kamor štejejo podjetja iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Romunije, Bolgarije in Ukrajine.

Največ prihodkov je lani, tako kot tudi leto prej, ustvaril poljski koncern Orlen. To naftno podjetje je lani ustvarilo 29,5 milijarde evrov prihodkov, kar je več kot 80 odstotkov slovenskega BDP. Podjetje z 21.956 zaposlenimi je lani ustvarilo 533 milijonov evrov dobička. Drugo največje podjetje v regiji je madžarski naftni trgovec Mol, tretje pa proizvajalec avtomobilov Škoda. Med največjimi desetimi podjetji v regiji je sicer kar osem energetskih družb. Najvišje uvrščeno slovensko podjetje je Petrol – na 31. mestu (leto prej na 34. mestu). Slovenski naftni trgovec je lani ustvaril 3,26 milijarde evrov prihodkov, kar je devetkrat manj kot največje podjetje v regiji. Poleg Petrola je na lestvici še 14 drugih slovenskih podjetij, in sicer HSE (63. mesto), GEN-I (93.), Mercator (100.), Krka (152.), Revoz (194.), OMV Slovenija (231.), Gorenje (260.), Lek (266.), Telekom Slovenije (275.), Engrotuš (336.), Impol (366.), Elektro energija (391.), Geoplin (406.) in Cimos (485.).

Coface je pripravil tudi seznam 50 največjih podjetij v državah nekdanje Jugoslavije. Na tem seznamu je 15 slovenskih družb, ki so skupaj ustvarila več prihodkov kot podjetja iz drugih držav.

V državah nekdanje Jugoslavije vodi Ina

Ljubljana – Dobra tretjina podjetij iz Cofacove lestvice največjih 500 podjetij iz trinajstih držav Srednje in Vzhodne Evrope prihaja iz Poljske, in sicer 171 družb. Sledita Madžarska s 66 in Romunija s 54 podjetji. Na lestvici najdemo 15 slovenskih družb; to je eno podjetje več kot iz Hrvaške in pet več kot iz Srbije ter 31 manj kot iz Češke in 13 manj kot je slovaških družb.

Nejc Gole

Največjih 500 podjetij iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Romunije, Bolgarije in Ukrajine je glede na raziskavo Coface CEE Top 500 lani ustvarilo 628 milijard evrov prihodkov, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Skupaj so te družbe imele za 20 milijard evrov dobička, kar je 32 odstotkov manj kot leto prej. »Tudi za razvijajoči se del Evrope sta leti 2012 in 2013 težki. Vendar analiza največjih 500 podjetij kaže, da v tej regiji obstaja potencial za rast tudi v težkih časih. Podjetja so prihodke povečala za pet odstotkov in prikazala svojo pomembnost ne le za regijo, ampak tudi za Evropo in svoje glavne trgovinske partnerice,« je analizo komentirala izvršna direktorica Cofacea za Srednjo Evropo Katarzyna Kompowska. Ta podjetja skupaj zaposlujejo 2,6 milijona ljudi, kar je štiri odstotke vse delovne sile v regiji.

Na lestvici največ energetskih podjetij

Največ podjetij z lestvice top 500 se ukvarja z energetiko; med največjimi desetimi podjetji le dve podjetji prihajata iz druge panoge. Največje podjetje v tej regiji je tako poljski naftni koncern Orlen, sledijo Slovencem znan naftni trgovec iz Madžarske Mol, proizvajalec avtomobilov Škoda, ukrajinski plinar Naftogaz, češki proizvajalec električne energije ČEZ, poljsko naftno podjetje Lotos, ukrajinsko elektroenergetsko podjetje Energorynok, poljsko elektropodjetje PGE, trgovec Jeronimo Martins Polska, deseterico največjih podjetij v regiji pa zaključuje še eno poljsko podjetje, ki se ukvarja s pridobivanjem in prodajo nafte ter zemeljskega plina Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo.

Na lestvici je iz naftnega in plinskega sektorja 65 podjetij, ki so lani skupaj ustvarila 162 milijard evrov prihodkov. A za temi podjetji je težko leto; skupni dobiček se je namreč lani glede na leto prej zmanjšal za 35 odstotkov na 3,3 milijarde evrov. Niti polovice vseh prihodkov naftarjev in plinarjev ni uspelo ustvariti 51 elektropodjetjem. Ta so skupaj imela 76 milijard evrov prihodkov. Skoraj 63 milijard evrov pa je ustvarilo 42 podjetij iz avtomobilskega sektorja; največ jih prihaja iz Češke in Slovaške (Škoda, Volkswagen, Kia, Hyundai, PCA ...), precej pa tudi iz drugih držav. Slovenski Revoz je 194. največje podjetje v regiji. Novomeška družba je lani ustvarila 919 milijonov evrov prihodkov, kar je 19 odstotkov manj kot leto prej. Zato je nižja tudi uvrstitev med top 500 podjetji, saj je bil Revoz na prejšnji lestvici 42 mest višje kot na tokratni.

Prosti pad slovenskega gospodarstva

Države od Estonije na severu do Bolgarije na jugu in od Slovenije na zahodu do Ukrajine na vzhodu si med seboj še niso bile tako različne, ugotavlja Katarzyna Kompowska. Medtem ko se v nekaterih državah še vedno borijo z recesijo, iz drugih poročajo o stabilni gospodarski rasti. Za primerjavo; evropska komisija napoveduje, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za dva odstotka, trem baltskim državam pa napoveduje več kot triodstotno rast BDP. Velike razlike so tudi po kazalniku BDP na prebivalca, ki se razteza od 3000 evrov v Ukrajini do 17 tisoč evrov v Sloveniji.

Za Slovenijo v Cofaceu pišejo, da so bili v krizi močno prizadeti nosilci slovenske rasti, in sicer zaradi razdolževanja podjetij in varčevalnih načrtov vlade ter zaradi krčenja evropskega gospodarstva. Brezposelnost raste in je lani dosegla 12 odstotkov, kar je za še enkrat več kot leta 2008, opozarjajo v Cofaceu in dodajajo: »Gospodarstvo se bo letos še naprej krčilo, zasebna potrošnja pa se bo spet zmanjšala zaradi načrtov vlade za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Trgovinska bilanca bo letos podpirala ekonomijo, vendar bo zaradi manjšega domačega povpraševanja uvoz manjši.«

Petrol in HSE med največjimi v nekdanji Jugoslaviji

Coface je napravil tudi seznam 50 največjih podjetij v državah nekdanje Jugoslavije. Največje podjetje je hrvaška naftna družba Ina, ki je lani ustvarila 3,59 milijarde evrov prihodkov. S 3,26 milijarde evrov prihodkov sledi Petrol, z 1,99 milijarde evrov Naftna industrija Srbije, 1,96 milijarde evrov prihodkov je ustvaril Holding Slovenske elektrarne, trgovec Ivice Todorića Konzum pa 1,78 milijarde evrov. Na lestvici je 15 slovenskih podjetij, ki so skupaj ustvarila 15,5 milijarde evrov prihodkov. Čeprav je na seznamu 16 hrvaških podjetij, so ta skupaj ustvarila za dobro milijardo evrov manj prihodkov kot slovenske družbe. Iz Srbije prihaja 13 podjetij, ki so skupaj imela 8,6 milijarde evrov prihodkov, štiri družbe so makedonske, dve pa bosanski.

Skupni dobiček vseh 50 podjetij je lani znašal 1,9 milijarde evrov, kar je 1,2 odstotka manj kot leto prej. V rdečih številkah je preteklo leto končalo 18 od 50 podjetij. Vseh 50 podjetij zaposluje 151 tisoč ljudi, kar je tri odstotke vse delovne sile v regiji. Lani je število zaposlenih zmanjšalo 30 podjetij, skupaj pa se je število delavcev v teh podjetjih zmanjšalo za tri odstotke. V celi regiji je število brezposelnih doseglo skrb vzbujajočo raven, ugotavljajo v Cofaceu.

Tako kot v celi regiji med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem so tudi v državah nekdanje Jugoslavije največ prihodka ustvarile naftne in plinske družbe, sledijo pa elektro podjetja in trgovci. Med prvimi desetimi največjimi podjetji je tako sedem energetskih podjetij ter dva trgovca in ena farmacevtska družba.

Lansko leto je bilo za trgovce z elektriko uspešno, saj so se njihovi prihodki povečali za 17 odstotkov. Družba HSE, denimo, je lani ustvarila 1,95 milijarde evrov prihodkov oziroma 43 odstotkov več kot leto prej. Po drugi strani pa so se prihodki podjetjem iz avtomobilske in železarske industrije znižali za povprečno osem odstotkov.

Poljaki največji tudi na Baltiku

Podobno kot za države nekdanje Jugoslavije so v Cofaceu pripravili seznam 50 največjih podjetij v treh baltskih državah Litvi, Latviji in Estoniji. S 6,3 milijarde evrov prihodkov je največja baltska družba Orlen Litva, ki je sicer v lasti poljskega naftnega koncerna Orlen. Drugo največje podjetje je litovska družba VP, ki ima verigo trgovin in lekarn. Tretje največje podjetje pa je trgovec Maxima Grupe.