Petrol povečal dobiček za šest odstotkov

V prvem šestmesečju so v skupini Petrol ustvaril sedem odstotkov višje prihodke kot ta čas lani.

Objavljeno
30. avgust 2013 11.27
Slovenija, Ljubljana, 05.04.2011. Poslovna stavba delniske druzbe Petrol d.d.. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
V. T., gospodarstvo
V. T., gospodarstvo

Ljubljana - Skupina Petrol je v prvem polletju ustvarila 1,9 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot ta čas lani. Pod črto je ostalo za 24,4 milijona evrov dobička, kar je šest odstotkov več kot ta čas lani.

Vodilni slovenski naftni trgovec je v prvem polletju prodal 1,3 milijonov ton proizvodov iz nafte, kar je 13 odstotkov več kot v prvem polletju leta 2012.

Zemeljskega plina so količinsko prodali za 8 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in utekočinjenega naftnega plina za 4 odstotke več.

Petrol je tudi trgovec z elektriko. Kot navajajo v današnjem sporočilu za javnost, so je v prvem polletju prodali za kar 95 odstotkov več kot v prvem polletju leta 2012.

Petrol velik del prihodkov ustvari tudi s prodajo trgovskega blaga (blagovna znamka Hip Hop), vendar polletni rezultati nakazujejo, da potrošniki zategujejo pasove, ko gre za dodatne nakupe. V prvem polletju so v Petrolu tako prodali za 224,7 milijonov evrov, kar je 5 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2012.

Uprava Petrola že nekaj časa opozarja, da razmere na trgih, na katerih poslujejo, niso najbolj naklonjene prodaji.
»Slovenija in Hrvaška, ki sta Petrolova največja prodajna trga, se že nekaj let soočata z zaostrenimi gospodarskimi razmerami, ki se odražajo v padcu gospodarske aktivnosti, slabi plačilni disciplini, nelikvidnosti in stečajih podjetij, zniževanju zasebne potrošnje ter rasti brezposelnosti in se še zaostrujejo. Glede na zahtevne gospodarske razmere je skupina Petrol dosegla dobre poslovne rezultate,« ocenjujejo v Petrolu.